11 Юни, 2020 10:49 2 497 11

Археолози спасиха тракийско светилище в Бургас

  • светилище-
  • археолози-
  • бургас

Работници са достигнали до ценната находка

Тракийско светилище от края на V век преди Христа беше спасено от археолозите в Бургас. При изкопни дейности от началото на нова жилищна кооперация в комплекс „Изгрев”, работници са достигнали до ценната находка, предава Нова ТВ.

Бургаският комплекс „Изгрев” лежи върху древно тракийско селище. Историческите сведения се потвърждават и от случайно разровеното антично богатство от багер на строителна фирма. За щастие на място била жена, която случайно видяла част от находките.

„Усетих напрежение на строителната площадка, защото част от работниците отравяха, други заравяха сякаш искаха да скрият нещо. Забелязах, че в кофата или греблото на багера има части или керамични предмети”, разказва Галя Тенева.

Именно тя подава сигнал на спешния телефон. След бърза реакция на МВР археолози затварят обекта. Разкрити са 12 култови обредни ями от древно тракийско светилище с редица погребални урни.

„Когато почистим, виждаме и въгленчета, вероятно ще намерим и част от горели костици вътре. Предполагаме, че е от V век преди Христа”, обясни археологът Златина Петракиева.

Сред находките е и уникален амфорен печат, доказващ датировката и това, че 80% от керамиката е изработвана от местното тракийско племе, живяло по крайбрежието. Друга част от съдовете са внасяни от търговските кораби.

„Това са предимно амфори, в които са пренасяни от Елада насам вино, зехтин, насипни продукти, солена риба”, обясни археологът Мирослав Класнаков.

Строителството ще продължи след приключване на археологическите дейности, които пък по закон са финансирани от инвеститора на обекта.

„Аз съм минал още шест археологии в Созопол, местност Буджака. Там е по същия начин, всеки един инвеститор финансира разкопките”, обясни Георги Кузманов, инвеститор на строителния обект.

Тепърва ще се установява кои тракийски племена са предхождали жителите на Бургас и земите, простиращи се до Сарафово и Поморие. 

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ритонът на Аспарух

    4 12 Отговор
    Как не намериха някое старобългарско светилище. Някакви тракийски глупости само изкачат.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Criminal

    2 6 Отговор
    Да вадят кото могат, че туко виж се наложи подпора нещо или бент да строят и там.......
  • 3 Доволен

    6 2 Отговор
    Добра новина. Но защо в статията наричате траките племе? Всички други са били племена в Европа, а Тракия е цивилизация, първата в света, съдейки по изработките им които намираме тук и годините в които са направени. Тракийска-България, по велико няма 😘
  • 4 1979

    4 1 Отговор
    Живея близо. Защо когато копаха изкопите за съседните кооперации никой нищо не показа? Алчните собственици ги достраша, че може да им спат строежите... 4-5 мерта копаха на дълбочина и всичката пръст отиде в блатото. Да им търсят отговорост. Макар, че е ясно какво ще кажат... Нищо не сме видели...
  • 5 Георги

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ритонът на Аспарух":

    Първо да намерят някъде в България или на балканите- славянско светилище!. Това ще е по- интересно!.
    А българско светилище няма как да открият, защото българите са били вече христяни, когото усвояват бургаският регион.
  • 6 така така

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ритонът на Аспарух":

    Старобългарско значи славянско. Такива има много. Прабългарски ли искаш да кажеш?

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българин

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "така така":

    Няма такова племе,народ или писменност като славянска.Това го измислиха руснаците ,за да отрекат,че ние българите сме им родоночалници.

    Коментиран от #10

  • 10 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "българин":

    Никакъв родоначалник не си на руснаците. Престани да си измисляш.
  • 11 Марих

    0 0 Отговор
    Малко ме съмнява да са Траки !