Last news in Fakti

20 Юли, 2020 08:39 6 696 1

Почина примабалерината Милена Симеонова

  • примабалерина-
  • почина-
  • милена симеонова

Поклонението ще е в сряда, 22 юли, в 11 часа в църквата "Света Богородица" на ул."Черковна"

Напусна ни Милена Симеонова, примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера, съобщиха нейни близки. Милена Симеонова постъпва с конкурс в Софийската опера през 1976 г., след завършване на Балетната академия "А.Я.Ваганова" в Санкт Петербург, където е стипендиант на Комитета за култура у нас.

Почина примабалерината Милена Симеонова

Притежава богат репертоар, включващ балетите ”Лебедово езеро”, ”Спящата красавица“, "Дон Кихот", „Жизел. Била е още в главните роли на „Лешникотрошачката“, „Пепеляшка“, „Баядерка“, „Корсар“, „Сюита в бяло“ и други. Танцувала на сцените четири континента, Милена Симеонова е изпращана с нестихващи аплодисменти след представленията в цяла Европа, Русия, Австралия, Япония, Южна Корея, Тайван, Египет.

Носителка е на два бронзови медала от Международния балетен конкурс във Варна, две бронзови отличия от Международния балетен конкурс в Осака, първа награда на Първия национален балетен конкурс "Анастас Петров", златен медал от Световния фестивал на младежта и студентите 1989 г. и Сребърна и Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България. През 1991 г. примата става преподавател по класически танц в Национално училище за танцово изкуство.

Завършили в класа на Милена Симеонова са част от настоящите преподаватели в хореографското училище и редица млади артисти, печелещи международни признания на световните конкурси. В последните години е напълно отдадена на учениците си и оставя своя почерк за поколения млади таланти и на балета на операта и "Арабеск".

Поклонението ще е в сряда, 22 юли, в 11 часа в църквата "Света Богородица" на ул."Черковна". Поклон пред паметта й!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    22 0 Отговор
    Да почива в мир, жената!