8 Ноември, 2012 15:38 1 806 1

Шварценегер стана "Гражданин на света"

  • шварценегер-
  • награда
Шварценегер стана "Гражданин на света" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арнолд Шварценегер стана лауреат на наградата „Гражданин на света“, която всяка година се присъжда от Асоциацията на кореспондентите към ООН. Бившият губернатор на Калифорния бе удостоен с почетния приз за приноса си в усилията за опазване на околната среда и борбата с последиците от глобалното затопляне.

Прочутият културист и киноартист миналата година основа своя организация с нестопанска цел R20 Regions of Climate Action, която има за цел реализацията на различни екологични проекти на локално ниво чрез сътрудничество с регионални правителства и компании, предлагащи иновативни методи за ограничаване на вредните емисии на парникови газове в атмосферата.

Според Шварценегер подобен подход е по-ефективен в сравнение с тежките международни бюрократични механизми, които в продължение на десетилетия се занимават с проблемите на глобалното затопляне без видима полза.

Наградата ще бъде връчена на Арни от генералния секретар на Организацията на обединените нации Пан Хи Мун на тържествена церемония в един от най-престижните нюйоркски ресторанти - „Чиприани“, на 19 декември. Заедно с него със същия приз ще бъде удостоен и тъмнокожият американски актьор Форест Уитакър, който отскоро е посланик на добра воля на ЮНЕСКО по въпросите на мира и примирието.

Отличието „Гражданин на света“ е учредено през 1995 г., а негов първи носител е основателят на Си Ен Ен Тед Търнър, който бе предоставил 1 млрд. долара за осъществяването на различни програми на ООН. Оттогава наградата са получавали Бил Клинтън, Анджелина Джоли, Никол Кидман, алжирският дипломат Лахдар Брахими, който сега е специален представител на ООН и Лигата на арабските държави по въпросите, свързани със Сирия, и др. Тя се връчва на личности, посветили се на решаването на глобални проблеми – от международни конфликти до хуманитарни бедствия.

Самата Асоциация на кореспондентите към ООН е създадена през 1948 г. и обединява около 200 журналисти от водещи световни медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Щом има такава награда "Гражданин на света", защо нашите управници досега не са наградени?