Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 10:38 1 401 0

Терапия за "болните" градски зони

  • изложба-
  • галерия-
  • urban art therapyя-
  • болните градски зони

На 19 ноември, понеделник, в галерия "Алма Матер" (Ректората на СУ "Св, Климент Охридски", северно крило) се открива изложбата „URBAN ART THERAPYя“, съобщиха организаторите.

Това е изложба, която търси варианти да „лекува“ града чрез изкуство. Тя обединява гледните точки на млади артисти относно възможностите за художествени намеси в „негативни“ градски зони. 

Всеки град има своите проблемни пространства – негативно натоварени зони, които създават естетическо и емоционално напрежение. Целта на изложбата е да потърси различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата, като „терапия“ за „болните градски зони“. Терапия, която фиксира общественото внимание към конкретни проблемни места, а в същото време дава варианти за решения извън ежедневната конвенционалност. 

Проектът търси визиите и гледните точки на най-младите представители на артистичната общност – студентите и учениците, които се подготвят в областта на визуалните и пластични изкуства. Те са онези, които вече имат мнения, идеи и ориентация, а в същото време не са ограничени от професионалната рутина.

В изложбата участват студенти от специалност „Изобразително изкуство“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с техните проекти ще се представи и документация от уъркшопи за овладяване на градски пространства. Участват ученици от няколко художествени гимназии, включени в художествено-образователната инициатива „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. 

Изложбата се организира от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Мисията на организацията е насочена към създаване на подходяща културна и социална среда за пълноценен живот в България.

Участват: Венелин Николов, Евелина Банкова, Екатерина Велева, Илонка Асенова, Ина Николова, Йоанна Димова, Рени Кръстева.

Кураторът на изложбата Добрин Атанасов е преподавател по съвременно изкуство в СУ „Св. Климент Охридски“.

Изявата е част от Sofia Architecture Week.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА