Last news in Fakti

18 Декември, 2012 13:14 1 041 0

Шефът на Лувъра се оттегля напролет

  • лувъра-
  • музей-
  • директор
Шефът на Лувъра се оттегля напролет - 1
Анри Лоарет и с българския министър на културата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕСр

Директорът на Лувъра Анри Лоарет ще напусне поста си след изтичане на мандата му през април 2013 г., заяви самият той в интервю за агенция „Франс прес“.

Лоаре ръководи световноизвестния парижки музей от 2001 г. Според статистиките посещаемостта, откакто той е начело на културната институция, се е увеличила с 5-10 милиона души годишно. Половината от тези ценители са млади хора под 30 години.

Двата главни проекта на настоящия директор са завършени през 2012 година. Те са откриването на ново крило за ислямско изкуство към музея и отварянето на филиал на Лувъра в град Ланс. Сред иновациите на Лоарет е и включването на произведения на съвременното изкуство в постоянната колекция на музея.

Лоарет и българският министър на културата Вежди Рашщидов неотдавна подписаха договор за петгодишно сътрудничесто между двете страни и представянето на българско изкуство в сърцето на Париж.

Също така по време на неговото управление бе взето решение за създаването на филиал в Абу Даби. От Обединените арабски емирства платили на френския музей 1,3 млрд. долара за правото да ползват името му, както и негови експонати и експерти в продължение на 30 години. Сградата, проектирана от прочутия архитект Жан Нувел трябва да бъде открита през 2015 г.

Това решение предизвика нееднозначни реакции: мнозина обвиняваха Лоарет, че е „продал душата“ на Лувъра на ОАЕ, които нарушават човешките права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА