Last news in Fakti

31 Декември, 2012 12:11 5 937 1

Български уют в Дубай

  • оае-
  • българия-
  • коледа-
  • консул

Българското консулство в Дубай е не само учреждение за издаване на документи. Под разветите знамена на Република България и Европейския съюз на известната улица "Джумейра" кипи културен, социален и образователен живот. Всяка седмица в сградата се провеждат учебни занимания под вещото ръководство на дългогодишната учителка Дафинка Ангелова. Над двадесет деца получават знания по родна история и литература. Някои от тях пътуват всяка събота до Дубай от Ал Айн или Абу Даби, за да не пропуснат важните уроци по родолюбие. Големите национални празници се отбелязват с тържества, които събират малки и големи под покрива на консулството.

Домакин на всички събития е генералният консул. Ангел Калинов продължава и обогатява традицията на своите предшественици. Само в края на месец декември под егидата на консулството се проведоха три големи празника.

На 15 декември училище "Българче", съвместно с Генералното консулство, откри благотворителна изложба на глинените произведения, изработени от учениците от началните класове. Културното събитие се дирижираше от Елица Калинова, съпруга на консула. Събраните средства са предназначени да подпомогнат деца под крилото на ЮНЕСКО.

Топлата вечер на 22 декември беше огласена от щастливите викове на многобройните малчугани, дошли в сградата на Консулството да посрещнат Дядо Коледа. Учениците пяха, свириха, рецитираха. Празничната програма беше завършена от гласовитата Моника Азманска, която успя да развълнува гостите с прекрасното изпълнение на народни песни. По-късно тя сподели, че подготвя втори солов албум. Със сигурност Коледата ни беше много по-топла и по-слънчева и заради възможността да бъде отпразнувана по български.

Венецът на коледното празнуване беше поставен на 25 декември, когато специално за българската общност се отслужи Рождественска Света литургия в руския храм "Свети Филип" в Шаржа.

Специално за Факти.бг
Мария Минкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 obiknoven dilar

    0 0 Отговор
    A shefa Taki vidiahte li go?