Last news in Fakti

8 Януари, 2013 16:13 1 397 0

Излезе книга за престоя на Оскар Уайлд в Америка

  • оскар уайлд-
  • книга-
  • престой-
  • пътешествие

Известното американско пътешествие на Оскар Уайлд от  началото на 80-те години на ХІХ век е описано в книга, която вече излезе в продажба, съобщи huffingtonpost.com.

Книгата е със заглавие „Declaring His Genius: Oscar Wilde in North America” и е написана от Рой Морис-младши. Публикувана е от издателството на университета  „Харвард” – „Harvard University Press”.
При пристигането си в Ню Йорк през 1882 г., 27-годишният Оскар Уайлд няма „нищо за деклариране освен своя гений”. Трудът на Морис описва 11-те месеца, които великият драматург прекарва в САЩ.

Уайлд изминава 15 000 мили, изнася 140 лекции и се среща с всеки по-известен човек. Намиращата се в криза по онова време Америка е очарована от него. Студентите в „Харвард”, които посещават лекциите му, се опитват да се обличат като него и да имитират маниерите му. Проститутките с радост предлагат услугите си, подхвърляйки му шеги, свързани с фамилията му, тъй като Уайлд на английски означава „див”.

Оскар Уайлд помага много на американското общество да се съвземе от най-големия конфликт в своята история до момента – Гражданската война, като успява да предаде своето послание, че хората имат нужда от изкуство и красота.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА