Last news in Fakti

15 Януари, 2013 12:59 1 045 0

Шарън Олдс спечели приза за поезия „Т. С. Елиът"

  • шарън олдс-
  • поетеса-
  • приз-
  • награда-
  • т. с. елиът

Шарън беше наградена за колекцията си „Stag’s Leap”, която е фокусирана върху проблемите и последствията след развод, съобщи „Гардиън”.  
Олдс беше предпочетена пред други признати поети като Саймън Армитидж и Джори Греъм.

„Това е книгата на нейната кариера. Галантността и елегантността, които са показани, я правят поет от световна класа. Винаги съм казвала, че поезията е музика, която свири в чест на това, че сме хора. В книгата си тя наистина пее. Описаното пътешествие е невероятно”, заяви Карол Ан Дъфи, която е председателка на журито.

Наградата за поезия „Т.С. Елиът”” носи името на големия поет и драматург Т. С. Елиът. Тя се дава от „Обществото на поетите” за „най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия”. Призът се присъжда всяка година от 1993 г. насам. Победителят получава 15 000 паунда, а останалите номинирани по 1000.

Шарън Олдс е американска поетеса, родена през 1942 г. Макар да е призната от критиците, нейното творчество не е познато за широката публика. Фокусира се върху теми като семейство, отношения между хората, секс, насилие. Твърди, че пише заради самите творби, а не за публиката. Има 11 публикувани книги с поезия. Печелила е призът на литературните критици в САЩ, както и вече „Т. С. Елиът”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА