Last news in Fakti

27 Януари, 2013 11:57 899 0

Филм за "Пуси Райът" със Специална награда от фестивала "Сънданс"

  • "пуси райът"-
  • филм

Британската лента „Pussy Riot: пънк-молебен“ получи Специалната награда на журито в категорията за документално световно кино на американския фестивал за независими филми „Сънданс“, съобщава сайтът на събитието. По думите на режисьорите Максим Поздоровкин и Майк Лернер това е класическа съдебна драма, в която са използвани репортажи от делото срещу трите певици заради акцията им в московския храм „Христос Спасител“, интервюта и други фактологични материали.

Творбата, която навява размисли за религиозната ненавист, свободата на личността и системата на правосъдието в днешна Русия, се е състезавала с още 11 в категорията. Голямата награда там бе присъдена на камбоджанския филм „Реката променя течението си“ за жителите на селските райони на страната, които напускат родните си места и прииждат към столицата Пномпен.

Корейската лента Jiseul за преживяванията на 120 души, които в продължение на 60 дни се крият в пещери по време на въстанието на о. Чеджудо през 1948 г. е победител в категорията за драматични филми. За най-добра американска драма бе определен „Овощна градина“ - историята на чернокожия Оскар Грант, който на 1 януари 2009 г. бе застрелян на спирка на метрото в Оукланд. Най-добра документална лента от САЩ пък стана „Кръвен брат“, разказващ за американци, които работят с деца, заразени от СПИН в приют за сираци в Индия.

Фестивалът „Сънданс“ - може би най-влиятелният световен форум за независимо кино, е основан през 1985 г. от актьора режисьор Робърт Редфорд. Той носи името на неговия герой от култовия уестърн „Бъч Касиди и Сънданс Кид“ (1969).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА