Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 15:32 3 887 0

Открит е изгубеният череп на Анри ІV

  • анри iv-
  • крал-
  • череп-
  • книга-
  • критици
Открит е изгубеният череп на Анри ІV - 1
Снимка: Telegraph

Книга предизвика остри дебати във Франция относно останките на краля Анри IV, съобщава британският „Гардиън”.

Авторите Стефан Габе и Филип Шарли на книгата - „In Henri IV: The Mystery of a Headless King” твърдят, че са разкрили мистерията около липсващата глава на монарха. Те смятат, че мумифицираната глава, намерена в таванската стаичка на пенсиониран събирач на данъци, е на Анри.

През 2008 г. бе открит череп, който остана загадка за учените, тъй като те не успяха да потвърдят със сигурност, че е на френския крал.

Габе и Шарли обаче, посочват белези по черепа, както и неговите черти, като доказателства за това, че главата е била именно негова.

Според критици, твърденията на авторите са измислици,  въпреки, че реконструкция на лице на основата на черепа съвпада с лицето на Анри IV.  По този начин, мненията на експертите в страната са разделени на две.

Анри IV управлява от 1589 г. до 1610 г., когато е убит от католическия фанатик Франсоа Раваяк. Тогава е погребан в базиликата „Сен Дени”, където е гробницата на френските крале. През 1793 г., френски революционери изровили останките му, отстранили главата му и ги хвърлили в масов гроб. Когато гробът е отворен през 1815 г., главата липсва. За последно главата е била засечена през 1919 г., когато фотографа Жосеф Емил Бурде я излага на търг за 3 франка.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА