Last news in Fakti

17 Май, 2013 13:58 2 347 0

Пловдивската опера иска спешно нов директор

  • пловдив-
  • опера-
  • конкурс-
  • директор
Пловдивската опера иска спешно нов директор - 1
Сцена от "Любовен еликсир" - постановка на Държавна опера Пловдив. На другата снимка - баритонът синдикалист Михаил Пулиев.

Синдикалните структури в Държавна опера – Пловдив, призоваха служебния министър на културата Владо Пенев да „размрази“ конкурса за директор на културната институция. В началото на месеца изпълняващият от 3 години насам длъжността директор Пламен Тасев, който наследи на поста прочутия Калуди Калудов, подаде оставка, без да изтъкне аргументи за това.

Най-вероятна причина за оставката са неуредените отношения с Община Пловдив относно преместването на операта в новата й сграда в Градския дом на културата „Борис Христов“, предполага регионалният сайт gustonews.bg. До края на сезона длъжността пое заместничката му, цигуларката Недялка Караджова.

И трите синдиката в Операта дадоха слаба оценка на мениджърските качества на кларинетиста Тасев, проявени в изминалите 3,5 години на управлението му. Трябва ни спешно нов директор, който да напълни афиша със събития, заявиха на нарочна пресконференция синидикалистите. “Залата е европейска, подиумът събира 120 балетисти, акустиката е отлична”, изтъкнаха профсъюзните лидери Борис Кучков и Михаил Пулиев. При използване и на сцената на Античния театър, работещите в Операта имат нужда само от добър мениджър.

„Само бързото назначаване на директор, който да влезе в мениджърските си функции, ще спаси операта от дълговете и ще подобри заплащането на екипа” – твърдят от профсъюзите.

Музикантите, певците солисти, балетът и техническите служби също са недоволни. През 2011 г. Пламен Тасев е извършил драстични съкращения в операта – нещо, което въпреки натиска от Министерството на културата, не е било допуснато в оперите на Стара Загора и Русе, припомни бизнес-сайтът Agroplovdiv, позовавайки се на техни изказвания.

По думите на солиста Михаил Пулиев директорът наложил командно-административен стил на управление. Според представители на екипа имало финансови злоупотреби и нарушения от негова страна, но последната ревизия от Министерството на културата не е констатирала такива.

Пулиев настоявал да се правят повече спектакли, за да се ангажира съставът, да не се канят гости-солисти, които излизали твърде скъпо на скромната издръжка на института. Спорът му с Тасев се пренесъл към културното министерство и общината, към които солистът адресирал сигнали. Отговор “отгоре” нямало, но пък Пулиев изпаднал в немилост.

“Тасев успя да покани 40 гост-певци, докато бе директор. Ние стояхме на резервната скамейка, а Пловдивската опера плащаше по 500 лева хонорар на гост-изпълнителите”, изтъкна Пулиев. Според него щатът в операта трябва да бъде увеличен двойно - до 12 солисти, в прекалено малък състав е и балетът.

Михаил Пулиев бе възмутен и от факта, че хората от състава на операта били превърнат в продавачи на билети. Те самите доброволно се захванали с пласирането на билети, тъй като това бил начинът да бъдат материално стимулирани. Иначе в много театри, включително и столични, се е случвало творческият състав да помага при продажбата, проверката на билетите и посрещане на зрителите като специална любезност към тях, но в Пловдивската държавна опера се оказало, че допълнителното материално стимулиране зависи изцяло от броя на продадените от тях билети, а не от артистичните постижения. Освен това въпреки пласираните пропуски, те явно не били използвани и залата оставала празна, което е кошмарът на всеки артист.

Хората от състава признаха, че са мълчали от страх да не загубят работата си. Сега операта очаква с нетърпение нов министър на редовно правителство да обяви конкурс за  директорското кресло. “Аз също бих се кандидатирал. Чувствам се подготвен за поста”, призна Михаил Пулиев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА