Last news in Fakti

12 Април, 2022 19:21 3 292 6

„Лошите момчета“ е една малка приятна кино-изненада (ТРЕЙЛЪР)

  • лошите момчета-
  • кино

Филмчето напомня по свой си странен начин на „Шантавите рисунки“ с Бъгс Бъни и Дафи Дък

„Лошите момчета“ е една малка приятна кино-изненада (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Днес имах възможност да гледам „Лошите момчета“, за който не бях и чувал преди седмица. Дори в началото предположих, че е някое продължение на филма с Уил Смит и Мартин Лорънс, което ми е убягнало, а и бях готов да го бойкотирам след изцепката на Смит на „Оскарите“. За щастие се оказа, че е най-новата анимация на DreamWorks, която ми поднесе една малка приятна кино-изненада.

Рядко ми се случва, за да не кажа никога, да попадам на анимационни филми, които са адаптация към съвременна литературна творба. Случаят е точно такъв. Лентата е базирана на едноименния бестселър на The New York Times от Аарън Блабей. В него са взети събитията от първите две от общо 16 книги за банда злодеи, съставена от вълк, змия, акула, паяк и пираня. По традиция това са представители на природата, които винаги биват асоциирани с нещо лошо и неприятно. Напоследък дори е модерно да ги наричат „антагонисти“.

Филмът е поверен на неопитния Пиер Перифел, който никога преди не бе режисирал пълнометражен филм. Оказва се, че той е истински скрит талант, който през годините градеше кариера на аниматор за класики от ранга на „Кунг-Фу Панда“, „Чудовища срещу извънземни“ и „Възхода на пазителите“. В „Лошите момчета“ е видимо, че той придава свеж подход върху режисурата, възползвайки се максимално от възможностите, които предлагат анимираните филми. Определено ще следя и в бъдеще проектите му с надеждата, че тепърва ще развива потенциала си в тази насока.

Историята по някаква странна причина ми напомни много на „Шантавите рисунки“ с Бъгс Бъни и Дафи Дък. Енергията на героите е много сходна и кара зрителя да се асоциира с всеки един от персонажите. В същото време е приложен нестандартен стил в рисуването, който ни връща няколко десетилетия назад, когато аниматорите рисуваха всяко едно действие на ръка, вместо да зареждат просто един 3D образ в програма за анимиране. Липсата на детайли по главните герои придава някаква необяснима романтика. Сравнявам го с новия „Цар Лъв“, който заложи максимално на реализма и всяко едно косъмче по гривата на Симба, като така ни лиши от емоционалната връзка с лъвчето. Тук процесът е обърнат, което е огромен плюс.

„Лошите момчета“ е една малка приятна кино-изненада (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Ще отбележа само, че част от главните роли се озвучават от Сам Рокуел и Крейг Робинсън, но без да навлизам в подробности, защото имиджът на актьорите има символичен характер в анимационните филми.

Що се отнася до посланието, което носи „Лошите момчета“, ще кажа, че това е много поучителен разказ за това, че човек не бива да се поддава на чуждата перспектива върху самия него, а трябва да следва вътрешните си пориви. Външният вид никога не ни е определял за добри или лоши. За това са отговорни единствено личните ни действия.

Филмът несъмнено ще се хареса на децата и има огромен риск да допадне на възрастната аудитория. Хуморът е подходящ за всички възрасти и то без да залага прекалено много на клишета. А и обратите не са чак толкова предвидими, така че вниманието ви ще се задържи в хода на 100-те минути, в които се развива действието.

Оценката ми за „Лошите момчета“ е 7/10, което го поставя някъде в средата на личната ми класация за добри анимационни филми. Определено има голям потенциал и доста оригинални решения, но все пак е далеч от истинските класики в жанра, като „В небето“, „Уол-И“ и „Шрек“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор
    Вълкът ще оправи ли лисицата?

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Не паяка оправя вълчо. И после имат деца мутанти .

    Коментиран от #6

  • 3 Каква

    2 0 Отговор
    претенциозна и повърхностна дриcня. И нямам предвид филма.
  • 4 Мюмюн (Майкал)

    3 1 Отговор
    Тоз пък дисислав....щял да бойкутира уил смит...що ве, пръч? Зяпал си сичкити му филми сига щял си да ни ги гледаш. Ко са прайш - тоя забил идин ша.мар на оня другия а ти виднага кат някуй джендар-сакън, не бива!
  • 5 Само не разбирам

    2 1 Отговор
    Трябва ли децата да виждат как да си добър е нещо трудно или пък скучно или пък ставаш за смях като се излагаш в опитите да си добър? Ако дете поиска да гледа такъв филм първо родителите трябва да го гледат, за да преценят дали става за деца или е поредната холивудска каша, която да им обърка представите за това какъв трябва да е света, защото те вече виждат родителите си и знаят какъв е в действителност. А автора на статията пропусна (рекламно) да спомене дали детската аудитория е защитена от объркване на тема добро и зло или е просто модерно филмче, което се бори за Оскар и спазва изискванията да има гей двойка и някой от главните роли да е задължително от малцинствени групи независимо, че е анимация. Също така смятам, че сравнението с Цар лъв е меко казано неуместно дори ако един и същ художник е нарисувал небето например.
  • 6 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Гледай да не те оправи тебе смока!