Last news in Fakti

22 Май, 2013 14:55 3 819 0

Рядко издание на книга за Хари Потър продадено на рекордна цена

  • хари потър-
  • дж.к.роулинг-
  • книга-
  • рекордна цена-
  • търг
Рядко издание на книга за Хари Потър продадено на рекордна цена - 1
Снимки: БГНЕС

Екземпляр от първото издание на книгата „Хари Поър и философският камък“ с анотации и рисунки, направени собственоръчно от авторката Джоан К.Роулинг, беше продаден за рекордна цена на публичен търг, организиран от аукционна къща "Сотби`с" в Лондон, съобщи Би Би Си.

След продължително наддаване между двама кандидат-купувачи книгата беше продадена за 150 000 паунда. Това е рекордна цена за печатно издание на роман, писан от Роулинг.

Личните анотации на Дж.К.Роулинг са върху повече от 40 страници на книгата, като в себе си съдържат препратки към серията за Хари Потър като цяло, както и мнения за филмовата поредица.

Нейните бележки включват обмислена аномалия в четвърта глава, както и част от текст, който тя е отказала да бъде изрязан.

Роулинг разказва и за създаването на играта куидич. Тя пише, че идеята за нея я осенила в малък хотел в Манчестър след скандал с тогавашния й приятел. Авторката решила, че всички характеристики на измисленото от нея общество изискват то да има свой спорт.

22-те илюстрации на писателка, поместени в книгата, включват изображение на картичка с лика на Албус Дъмбълдор, изображение на норвежки шипогърбест дракон, както и на човек с две лица.

Най-високата сума, дадена за книга на Дж.К.Роулинг, са 2 млн. паунда, платени за ръчно направено копие на книгата “Приказките на барда Бийдъл“.

Търгът събра общо 435 200 паунда, които ще бъдат дарени на британската организация English PEN. Тя води кампания за опазване свободата на словото.

Втората най-висока сума на търга беше дадена за копие на романа „Матилда“ от Роалд Дал, като за него бяха платени 30 000 паунда.

На аукциона присъстваха редица автори, чиито книги бяха част от търга - . Такива са Хелън Филдинг, Фредерик Форсайт, Маргарет Драбъл, Бен Окри, Уенди Коп и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА