18 Май, 2022 10:50 6 625 4

„Борсови играчи“ не е най-лошият български филм, който сме гледали (ТРЕЙЛЪР)

  • борсови играчи-
  • кино

На фона на цялата помия, която бълва родното кино напоследък, това е свежа глътка въздух

„Борсови играчи“ не е най-лошият български филм, който сме гледали (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Alexandra Film

Киното е изкуство, което не е за всеки. За съжаление в България в последните години се залага почти изцяло на количеството за сметка на качество. Не такъв обаче е случаят с „Борсови играчи“, който се явява свежа глътка въздух на фона на всичката помия, която се излива от големия и малкия екран напоследък.

Филмът разказва историята на млад финансист, който губи любовта на живота си от ръцете на богат борсов играч. Той решава да напусне университетската си работа, за да преследва парите, с чиято помощ да си върне жената. По пътя си обаче вижда възможност да отмъсти на човека, който до голяма степен е отговорен за самоубийството на баща му.

Лентата е режисирана от Георги Костов, който през годините ни даде „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ и „Опърничавите“, но „Борсови играчи“ е най-добрата му работа дотук. Разбира се, казвам това от гледна точка на българското кино, защото летвата не е вдигната особено високо.

В главните роли влизат Александър Алексиев, Боряна Братоева, Мариан Вълев, Дарин Ангелов и Димитър Баненкин.

„Борсови играчи“ не е най-лошият български филм, който сме гледали (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Alexandra Film

Първоначално Алексиев трябва да призная, че не ми допадна особено. Някак не успя да ме убеди в мотивите за действията си, докато все още бе преподавател по макроикономика, но в последствие успя да надгради върху образа си, след като му се наложи да деградира морално под натиска на финансовия си успех.

Братоева пък си изигра добре ролята на златотърсачката. Направо си я представих в реалния живот, защото в годините, в които вършеех сам из дискотеките, подобни на нея образи се виждаха буквално на всеки ъгъл около бара. Адмирации за нея и превъплъщението ѝ.

Интересно ми бе да проверя дали Мариан Вълев ще може да се отърси от амплоато на балканския гангстер и също ми се иска да му призная, че се справи почти отлично. Бих му писал дори 5+, просто защото чисто физически се убеждавам, че на този човек костюмите му стоят като на една неособено висока закачалка.

Без забележки съм към Димитър Баненкин. От едно известно време този човек се превръща в един от малкото родни артисти, които очевидно влагат по нещо от себе си във всеки един образ, който изиграва на сцената.

Дарин Ангелов обаче ми е поредното мамино синче, което не е ясно как и защо е станало актьор по начало, макар в конкретния случай да е перфектен за ролята си на антигероя. Именно личните му качества го правят страхотен избор за самоуверения брокер, който се възползва от парите на татко, за да впечатлява мацките по баровете.

Бизнесменът Илиян Скарлатов пък влиза едновременно в ролята на сценарист и актьор. Той придава известна доза реализъм на събитията на екрана, тъй като е човек, който наистина разбира от финанси и това си личи. Актьорското му майсторство е съвсем друга тема, но тук съм по-склонен да гледам на него, като на човека зад проекта.

„Борсови играчи“ без съмнение дава един интерес поглед върху българския бизнес и хората, които си играят с наистина сериозни пари у нас. Щеше ми се да е нещо като „Вълкът от Уол Стрийт“, но ми е пределно ясно, че бюджетът между двете продукции се различава прекалено много, за да имам подобно нереалистично очакване. От друга страна продуцентите можеха да вложат малко повече усилия в динамиката на събитията, защото в един момент филмът влиза в една цикличност, която малко доскучава. Макроикономиката е прекалено сложна материя, за да може зрителят да следи внимателно всичко, което се случва, ако е представено повече като документален филм, отколкото като художествена творба.

Имам забележки и към продължителността, защото 106-те минути започват да се усещат, като повече от два часа, докато развръзката за всички ни вече е повече от ясна. Е, имаше и един интригуващ обрат, но все ми се струва, че жаждата за отмъщение се прояви прекалено късно във филма, за да пренебрегнем първоначалната причина главният герой да напусне зоната си на комфорт и да тръгне по покварения път на парите.

Генерално оценката ми за „Борсови играчи“ е 7/10, като давам половин точка отгоре над реалното 6,5/10, защото рядко ми се случва да бъда канен в ролята си на критик от български продуценти. У нас тегне една стигма върху критиката, тъй като мнозинството от творците се страхува от думите ни, мислейки че така си гарантират по-широко одобрение от публиката. Истината обаче е, че мнението на експертите е половината от успеха на даден филм. Ако го пренебрегвате, просто се обричате на посредственост, а това е истинската смърт за изкуството. Благодаря още веднъж на Христо Христов и Николай Христов, задето потърсиха мнението ми. Като единствено забележката ми към тях е да не използват повече политически обременени фигури в своите филми. Изгледайте „Борсови играчи“ и ще разберете, какво имам предвид.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УжасТ

    6 0 Отговор
    Отврат
  • 2 Гошо

    3 0 Отговор
    Че то ние борса нямаме нормална камо ли и филм по нея. Цялата работа е нон сенс, тръгва да печели пари и си мисли, че жената ще се върне. Дори и да се върне, то ще е заради парите, а не заради него.
  • 3 девет

    0 0 Отговор
    Всъщност, филма си заслужава 1000 степени над филма на Божинов е. Само не разбрах, защо трябваше да се разкрива в началото кой е положителен и кой отрицателен герой....Можеше на финала да стане разкритието. .Определено е интересен, супер професионално направен, всичко се чува и вижда.Рядкост е да има наш филм, в който да разбираш актьорите и да не те боли глава от мрака и клатенето на камерата. Ако говореха на английски, нямаше да има разлика с кой да е америкаснки финансов трилър. Браво!
  • 4 2222222

    1 0 Отговор
    Кофти актьорски състав.