Last news in Fakti

8 Юни, 2022 11:57 1 492 11

Обявиха за федерално издирване руски писател

  • федерално издирване-
  • издирване-
  • руски писател-
  • критика-
  • роман

Романът "Метро 2033" на Глуховски е своеобразен анализ на съвременното руско общество, както и критика на комунизма в бившия Съветски съюз и възхода на фашизма в съвременна Русия

Министерството на вътрешните работи в Русия обяви писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра "Метро 2033", за федерално издирване. Срещу него е образувано наказателно дело за дискредитиране на руските въоръжени сили, съобщи Лента. ру.

42-годишният Дмитрий Глуховски доби световна известност с романа си "Метро 2033". Антиутопията той започна да пише едва на 18 години, а през 2002-ра започва да я публикува на своя уебсайт за безплатно четене. Този интерактивен експеримент привлича над 3 милиона читатели по целия свят. Сюжетът на романа описва постапокалиптичната действителност след ядрена катастрофа и живота на малцината оцелели в лабиринтите на московското метро. Формално научно-фантастичен роман и литературен хорър-екщън, романът всъщност анализира съвременното руско общество, разглеждайки критично комунизма в бившия Съветски съюз и възхода на фашизма в съвременна Русия.

За "Метро 2033" Глуховски получава литературната награда "Еврокон 2007" в Копенхаген, Дания. Книгата се превръща в абсолютен бестселър, по нея е създадена видеоиграта "Metro 2033", както и холивудска продукция, чиято премиера предстои. Други творби на Глуховски са "Метро 2034", "Поща", "Метро 2035“, "Бъдеще" и др., като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за "Дойче Веле", "Евронюз", "Russia Today", и е член на Кремълския пул.

Част от дейността му е била като военен кореспондент в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула“. Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански. На 23 февруари "Сега" публикува негов коментар срещу Путин и политиката на Кремъл от "Новая газета". В ранното утро на 24 февруари Русия нападна Украйна.

В една от последните си публикации, на 27 февруари 2022 г., Глуховски пише: "Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от луд тиранин. Прости ни, Украйна!"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теле

    9 7 Отговор
    Вече е заровен, туй е само за протокола
  • 3 Някоя си

    16 9 Отговор
    "Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за "Дойче Веле"
    Аха...ясно колко е читав 😉
  • 4 Механик

    8 5 Отговор
    Търсете го при Навални! Ама по време на обяд, понеже в другото време са заети с мъжки ласки. Да не прекъснете нещо, ей!
  • 5 абе

    8 3 Отговор
    вчера не го ли обявявиха? всеки ден ли?
  • 6 ало, журналята

    8 4 Отговор
    Руското фашистко общество?! Вие въобще направихте ли си труда да попрелистите книгата? Човекът ни разказва какво се случва, когато ненаигралите се политици си разменят ракетките и се заврем като къртиците под земята, скривайки се от радиацията, не е лошо да я попрегледате, преди да агитирате към война!

    Коментиран от #10

  • 7 честен ционист

    5 5 Отговор
    Търсят го, щото в книгата си Метро 2035 още 2019г изнесе информация за Zелёнка и за вируса произведен в Научно-исследовательский институт экстремальной медицины города Новосибирск.
  • 8 Случаен

    8 4 Отговор
    Щом е сътрудничил и Дойче веле трябвало е да оправдава хонорарите там пари не дават за общи приказки трябва пропаганда и то перфидна
  • 9 Керът

    2 2 Отговор
    Само някой да се извиси с интелект и ум в блатото и орките веднага му искат главата... 1984+Бразилия на Тери Гилиам, опаковано в похвати от Северна Корея! Браво, рушлямистан!

    А по-горе и графоманските полюции на безаналоговите ни високоточкови и великомудри коменТРОЛтори, към един от най-известните руски писатели в световен мащаб в последните 10 години, наред с Борис Акунин, когото не само не са чели, а до преди статията не бяха и чували!!!
    А се подигравахме на тиквата, че бил еднокнижник, тия и една не са прочели... смЕх... 🤣🤣🤣
  • 10 Керът

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ало, журналята":

    Ахам, чели сме я, ана теб преразказаха ли ти я, я кажи, според романа, на "Пушкинска" ,"Чеховска" и "Таверска", и за близката "Боривицка"- какви са, безкнижнико?
  • 11 Читател

    2 3 Отговор
    Глуховски е ЕДИНСТВЕНИЯ руски писател, който успешно се издава в чужбина и който е на нивото на световните си колеги в жанра. Това е нивото на хората там - не могат да произведат нищо смислено нито като литература, нито като музика. Светлинни години изоставане от свободния свят.
    Не случайно най-скъпия ресурс на една държава е човешкия, а не разни ползени изкопаеми.
    За жалост възрастното русофилско население в България отдавна е спряло да се интересува от култура, литература и тн. Най-много да "прочете" пропагандна руска статия във фейсбук и да замечтае пак за комунизма, овчарчето калитко и някой партизански "роман"...