10 Август, 2022 13:34 3 468 17

Биотитани отлитат с чинията на "Бузлуджа"

  • биотитани-
  • бузлуджа-
  • филм-
  • теодор ушев

Във филма на Теодор Ушев "φ1.618"

Биотитани отлитат с чинията на "Бузлуджа" - 1
Снимкa: БГНЕС

Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор Ушев - "φ1.618", ще излезе по кината тази есен. Премиерата на фантастичната антиутопия ще бъде на фестивала "Синелибри", а в края на ноември филмът ще има и по-широко разпространение по кината.

Творбата е вдъхновена от книгата "Пумпал" на Владислав Тодоров и ще пренесе зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Заглавието ни препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква фи, чиято стойност е приблизително равна на 1,618. В игралните кадри са вградени впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора. Сюжетът разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба "Пумпал". Още от корицата на романа, а и от първите кадри от филма, споделени от създателите му в интернет, става ясно, че "пумпалът" е метафора за изоставения паметник на "Бузлуджа" - оприличаван и много преди това на "летяща чиния" или космически кораб.

Главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да обърнат хода на историята, като минат през различни изпитания под знака на вечната битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото. Романът съдържа препратки към нескончаемия български преход, но авторът Теодор Ушев казва, че филмът му е също и прочит на вечната история за принца, който целува Спящата красавица.

В главните роли са актьорите Деян Донков (“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и др.) - Криптон, който от сто години живее на борда на Пумпала и е завинаги на 33, и младата Мартина Апостолова (спечелила международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020/), която се превъплъщава в мъдрата и смела Гаргара.

Участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров и др. Филмът е копродукция на България и Канада и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център. Оператор е Емил Христов, а костюмите са на Велика Прахова.

Теодор Ушев е автор на близо 20 анимационни филма. В България първоначално става известен като автор на театрални афиши от 90-те, но в края на десетилетието емигрира в Канада, където създава филмовите си творби "Сляпата Вайша" (номинация "Оскар" 2017), "Физика на тъгата" ("Кристалът" от Анси), "Царица", "Глория Виктория", "Дневниците на Липсет" и др. Двата му най-известни късометражни филма са по произведения на Георги Господинов, а за пръв път той ще работи с литературна основа на Владислав Тодоров, по чиито романи вече бяха заснети филмите "Дзифт" (от Явор Гърдев) и "Цветът на хамелеона" (от Емил Христов)."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 3 Отговор
    Егати бозата!Ама нали е соросоид го финансират.

    Коментиран от #7

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 3 Отговор
    Холивуд показаха на Света, че паметника на Бузлуджа е във Варна и там има база за подводници 😀😀😀
  • 3 Делю Хайдутин

    11 7 Отговор
    Кака Кури и чинията ли продаде на укрите?
  • 4 Каката

    12 3 Отговор
    и тя ще фръкне ! 3
  • 5 приказки под шипковия храст

    5 19 Отговор
    да изстреляме всички копейкаджии към марс !
  • 6 Тези...

    4 7 Отговор
    Биотитани каскетите от БСП ли са?, всичките ли излитат?, само да не забравят някой, например Румен Гечев професора по хиперинфлация, и Жан Виденов, хайде тогава...успешен полет..и не се връщайте.
  • 7 българин

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гледай си ну погоди и мълчи там.
  • 8 Предложение

    14 2 Отговор
    Кирчо и компания да заминават с ето това да търсят газ на Луната.
  • 9 Прав им път!

    9 2 Отговор
    Със сигурност да безполови, ваксинирани и бустерирани, като самия Ушо!
    Да се качват на Пумпала и да напускат Земята по-бързо и да се не връщат!
  • 10 Иван

    12 0 Отговор
    И ще има ли идиоти да гледат тоя боклук?

    Коментиран от #11

  • 11 Софиянец

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Ще има кръгли идиоти да не го гледат, излетяли са отдавна за мацква но са забравили чинията ;)
  • 12 Гост

    9 0 Отговор
    Ще пропусна толкова подробно е описан ,сюжета ,че няма смисъл да се гледа .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мюмюн (Майкал)

    6 0 Отговор
    Щом ша играй тоз иво Димчев, ясно...туй муви ша е тотален хит. Ша срине холивуд боливуд, оскарите ша са недостатачни кат награда на това....извращение за очите. Как пък идин рижисьор ни са фана да напрай римейк на някой вилик български филм. С лапета на море-3, уркестар без име( да скивами ко става вав бадещето сас Рени и дали все ощи кльопа тик-так), упасен чар-2 таквиз неща.

    Коментиран от #15

  • 15 Милен

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мюмюн (Майкал)":

    По-добре да не се опитват да правят римейки на старите филми, че кой знае какво извращение ще сътворят.
  • 16 Байконафт

    1 0 Отговор
    Айде бозлуджаните да отлитат ... и повече никога да се не върнат!
  • 17 Байконафт

    1 0 Отговор
    Айде бозлуджаните да отлитат ... и повече никога да се не върнат!