Last news in Fakti

15 Септември, 2022 13:15 1 775 3

Голямата гръцка актриса Ирини Папа почина на 96 години

  • ирини папа-
  • гръцка актриса-
  • почина

Тя е участвала в над 80 филма от цял свят

Голямата гръцка актриса Ирини Папа почина на 96 години - 1
Снимка: Shutterstock

На 96-годишна възраст почина световноизвестната гръцка театрална и киноактриса Ирини Папа, съобщиха гръцките медии, предаде БТА. Тя е участвала в над 80 филма от цял свят и се е снимала с актьори като Марлон Брандо, Ив Монтан, Ричард Бъртън, Грегъри Пек и др.

През 1962 г. Папа започва сътрудничеството си с прочутия гръцко-кипърски режисьор Михалис Какоянис. През същата година участва в екранизацията му на „Електра“ от Еврипид, която печели 24 награди и почетни отличия на фестивала в Кан. През 1964 г. изпълнява ролята на Вдовицата в хита на Какоянис „Зорба Гъркът“ с участието на Антъни Куин.

Тя се снима и в холивудската суперпродукция „Оръдията на Навароне“, излязла през 1961 г.

През 1969 г. участва в „Z“ на Костас Гаврас, който печели „Оскар“ за най-добър чуждоезиков филм.

Талантът на Папа ѝ спечелва име и на театралната сцена. Особено запомнящи са ролите ѝ в старогръцки трагедии като „Медея“ и „Електра“, припомня АНА-МПА. Когато слага край на театралната си кариера, пред италианския вестник „Авенире“ Папа казва: „Реших, че няма да играя повече, защото трагедията предполага една огромна отговорност. И страхът, че може и да не се справя, че караше да се чувствам много зле“.

Папа дебютира на „Бродуей“ през 1967 г. в спектакъла „Това лято през този сезон“ редом с Джон Войт.

През 2009 г. Ирини Папа беше удостоена със „Златен лъв“ на 40-ото театрално биенале във Венеция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бреей..

    2 1 Отговор
    Аз я мислех отдавна..ПОКЛОН..
  • 2 АНИ

    0 1 Отговор
    Един от най-великите оргазми записани някога на лента и използвани в творбата
    Infinity на Aphrodites Child - 666.
    Светъл й път и мир на праха й !
  • 3 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Самия факт че е участвала в Зорба гърка трябва да бъде забранено да се споменава името и у нас... Ако бяхме народ с достойнство Зорба щеше да е популярен у нас със репликата си че изпълнява патриотичния си дълга да реже български уши за гердан ... народе????