Last news in Fakti

21 Септември, 2022 20:00 2 112 6

Валентин Велчев записа загубената песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов

  • песен-
  • запис-
  • клип-
  • валентин велчев -
  • загубената песен-
  • тончо русев -
  • недялко йорданов

Певецът представи навръх празника  „Молитва / Вяра, надежда, любов“

Валентин Велчев записа загубената песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов - 1
Снимка: Валентин Велчев / личен архив

Доскоро смятаната за загубена песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов е най-новото попълнение в репертоара на младия певец Валентин Велчев. Тя носи двойното заглавие „Молитва / Вяра, надежда, любов“ и съвсем логично премиерата ѝ бе навръх празника на Св. Мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София на 17 септември 2022 г. Мелодията е една от последните композиции на автора на някои от най-големите български хитове като „Незабрава“, „За теб, Българийо“, „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“, „Ти сън ли си“, „Огън от любов“ и много други. Той е изпратил за текст единствения си демо запис на своя стар приятел Недялко Йорданов, с когото са съавтори на „Остаряваме бавно“ и други емблематични шлагери. След като е написал стиховете, поетът е загубил файла с музиката, но за щастие на меломаните, през пролетта я открил съвсем случайно и днес тя е реализирана от носителя на наградата „Певец на годината 2021“ за дебют.

Ето как я представи и самия Валентин Велчев на страницата си във фейсбук: „С #ВяраНадеждаЛюбов ви представям най-новата си песен #Молитва. Тя е написана от две от най-ярките имена в родната култура - патриархът на българската музика, композиторът Тончо Русев и големият поет Недялко Йорданов. Историята на песента е повече от интересна. Ето я разказана от самия Недялко Йорданов: "Малко преди да почине моят приятел Тончо Русев ми изтананика по телефона една мелодия и ме помоли да му напиша текст по нея... По принцип не правя това, но не можех да му откажа... Имахме десетина общи песни, бяхме стари приятели, освен това – бургазлии... Написах текста и му го пратих... След няколко дена той ми се обади, ако може да му пратя музиката, защото няма друг запис... А аз го помолих да ми прати текста, защото не го помня целия, а съм изтрил файла... На другия ден почина". Благодаря за възможността да изпея "Молитва / Вяра, надежда, любов" на Недялко Йорданов и на дъщерята на Тончо Русев - Албена Русева. Благодаря и на невероятния Пламен Велинов за прекрасния аранжимент! Честит празник! Нека не гасне свещения благослов - Вяра, надежда, любов!“.

Аудиото на „Молитва / Вяра, надежда, любов“ вече е налично във всички стрийминг платформи, а съвсем скоро се очаква и видеоклипът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✌🏻✌🏻✌🏻

    3 5 Отговор
    Руските резервисти бягат в чужбина и си чупят ръцете, за да не воюват за лудия Путин.
  • 2 Вяра, Надежда, Любов

    0 3 Отговор
    Да стигнеш до Рая е адски трудно.

    Коментиран от #5

  • 3 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    0 1 Отговор
    Това звучи като хита на Веско Маринов "Родната полиция ни Гази"...
  • 4 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Браво на момчето след цялото цунами от чалга в България ,на това момче трябва да му се даде медал за песента .Малко в стил
    Юрий Шатунов , браво браво дано провлачиш крак и други да последват примера ти момче и чалгата да потъне в забрава .
  • 5 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вяра, Надежда, Любов":

    На Земята сме в Ада ,Рая е обещан след смърта.Тук си носим кръста ,няма писано никъде че тук ще сме добре в този живот .
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор
    Браво на Валентин Велчев! Чест му прави!