22 Септември, 2022 20:53 2 802 6

Михаела Филева става Есмералда

  • есмералда-
  • парижката света богородица-
  • михаела филева-
  • мюзикъл-
  • стара загора

Екипът, който подготвя мюзикъла „Есмералда. Парижката Света Богородица“ е съставен от международни таланти

Михаела Филева влиза в ролята на Есмералда в мюзикъла на световноизвестния италиански певец и композитор Рикардо Кочанте - „Есмералда. Парижката Света Богородица“, който ще бъде представен премиерно на 6 и 7 октомври на сцената на Държавна опера – Стара Загора. През лятото, в три поредни вечери, спектакълът препълни Античния форум „Августа Траяна“ в града.

Мюзикълът, написан от Рикардо Кочанте и вдъхновен от едноименната творба на Виктор Юго, за първи път беше представен на българска сцена с участието на оркестър и рок група. Постановката е дело на международен екип. Хореограф е Марио Пиаца, който има поредица от постановки на Бродуей, съобщи за БТА директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Преди премиерата през лятото Марио Пиаца сподели: „Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от обществото, забравило значението на човечността. Произведение, което говори за любов”.

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент – Владимир Бошнаков, костюми и сценография – Денис Иванов, поетичен превод – Йордан Пеев, асистент хореограф – Людовик Парти, хормайстор – Младен Станев.

На 6 октомври в ролите освен Михаела Филева (Есмералда), са Марин Русинов (абат Фроло), Николай Моцов (Гренгоар), Борис Тасков (Квазимодо), Богомил Спиров (Феб), Александър Панайотов (Клопен), Гергана Николаева (Фльор де Лиз). На 7 октомври в състава са съответно Тереза Бракалова, Денис Иванов, Николай Моцов, Валери Турманов, Димитър Райчев, Денис Бояджиев и Ивона Иванова.

Рикардо Кочанте, който през 1991 г. печели фестивала в Сан Ремо, и неговият съавтор Люк Пламондон пишат музиката за „Парижката Света Богородица“ за чисто удоволствие, но резултатът е такъв, че решават да го превърнат в театрален спектакъл. През 1998 г. мюзикълът дебютира в Париж и оттогава е представян на сцена във Франция, Италия, Великобритания, САЩ, Южна Корея, Белгия, Швейцария, Русия, Испания, Канада… Триумфът е безпрецедентен и до днес това е най-успешният музикален спектакъл във Франция с над 4 милиона публика, с което влиза в Книгата за рекорди на Гинес. В Италия мюзикълът има над 1400 представления също с близо 4-милионна аудитория. В световен мащаб неговите около 5000 представления са гледани от над 15 милиона зрители.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ясно...

    9 0 Отговор
    Химн, значи, на многообразието. Старата песен, вдъхновена от възрастния "филантропин", на нов глас демек.
  • 3 Мишето

    5 0 Отговор
    Още става за тръскане
  • 4 шуримури

    0 4 Отговор
    Михаела е красавица и сладурана!
  • 5 Лично мнение

    0 0 Отговор
    За това представление си заслужава човек специално да отиде до Стара Загора.
    Гледах го във форума „Августа Траяна“ и впечатлението ми е незабравимо. Ролята на Есмералда е божествена. Изпълнението на Михаела Филева е изключително. Ние днес певица като нея нямаме. Гледах „Есмералда. Парижката Света Богородица“ два пъти, другата Есмералда, оперната певица Тереза Бракалова също е от на-висока класа. Милано не е столицата на Италия, но Миланската скала е най-добрият оперен театър. Стара Загора не е столицата на България, но Старозагорската опера вече изпреварва Театъра на Пламен Карталов (Софийската опера и балет).
  • 6 Бибиян Сан Докан

    0 0 Отговор
    Од Михаела на Смарайда? Стига бе, не остана ли ништо нашенско кое да им покажеме на тиа од Чужденециа деа?