Last news in Fakti

28 Септември, 2022 10:32 1 438 0

Откриха древен монетен двор в Китай

  • монети-
  • монетен двор-
  • китай-
  • сечене на монети

Археолозите смятат, че монетният двор е действал в ранния период на съществуването на Ханската империя

Откриха древен монетен двор в Китай - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Монетен двор, в който са секли медни монети в периода на династията Хан (206 г. пр.н.е. - 220 г.), бе открит от китайски археолози при разкопки в района на село Чжаолун край Сиан, административен център на провинция Шенси, в северозападната част на Китай, съобщава БТА.

При разкопките са открити множество медни монети, форми за отливки, съдове за топене на метал и други артефакти.

Учените предполагат, че монетният двор е действал в ранния период на съществуването на Ханската империя, преди идването на власт на император Ван Ман.

Разкопките на този важен национален център и находките в него имат голямо значение за изучаването на технологията за производство на монети, монетното обращение и икономическата политика за този исторически период, каза Чжан Цзянфън от Института по археология на Китайската академия на науките.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА