Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 09:49 1 251 2

Почина известен френски философ

  • брюно латур-
  • философ-
  • почина

Философът и социолог Брюно Латур е смятан за един от най-големите съвременни френски интелектуалци

Почина известен френски философ - 1
Снимкa: Shutterstock

Философът и социолог Брюно Латур, смятан за един от най-големите съвременни френски интелектуалци, почина на 75-годишна възраст, съобщи АФП.

Брюно Латур e носител е на наградата "Холберг" (2013 г.) и наградата "Киото" (2021 г.) за цялостната дейност. Той е интелектуалец, който не подлежи на определения. Занимава с теренни изследвания и е една от фигурите на екологичната мисъл. Сред трудовете му са "Лабораторен живот", "Ние никога не сме били модерни", "Микробите. война и мир", "Къде съм" - написан в разгара на кризата от новия коронавирус.

След като завършва философия, Брюно Латур се обучава като антрополог в Кот д'Ивоар. След това преподава. Преди да се заинтересува от екологичната криза, пише за управлението и организацията на научните изследвания, за начина, по който обществото създава ценности и истини. Той е един от първите, осъзнали предизвикателството на екологичното мислене.

През 2021 г. Брюно Латур казва пред АФП, че кризите, свързани с изменението на климата и пандемиите, са разкрили брутално борбата между "гео-социалните класи".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.