Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 17:30 635 0

Симфония на композитора Серджан Бюйюкедес ще прозвучи за пръв път в Шумен

  • шумен-
  • концерт-
  • симфониета шумен-
  • серджан бюйюкедес-
  • роман федчук

Симфониета Шумен и фондация „Европейска музикална академия“ канят шуменци на концерт на 17 ноември /четвъртък/ от 18:35 ч. в концертна зала „проф. Венета Вичева“

Симфония на композитора Серджан Бюйюкедес ще прозвучи за пръв път в Шумен  - 1
Снимка: Симфониета Шумен

На 17 ноември /четвъртък/ от 18:35 ч. в концертна зала „проф. Венета Вичева“ жителите и гостите на Шумен ще имат възможност да чуят първото изпълнение на написаната специално за този концерт Симфония № 1 от композитора Серджан Бюйюкедес /световна премиера/ под диригентството на маестро Ерхан Торлулар.

В програмата ще прозвучи и Концерт за цигулка и оркестър оп. 77 от Йоханес Брамс с невероятния звук на „Гуарнери“ в изпълнение на Роман Федчук /цигулка/, съобщиха от шуменската Симфониета, която организира концерта съвместно с фондация „Европейска музикална академия“.

Роден в Украйна, Роман Федчук прави соловия си дебют на 11-годишна възраст с Лвовската филхармония, изпълнявайки концерта за цигулка на Менделсон. Роман Федчук учи в Московската консерватория "П. И. Чайковски" и дирижиране в Националния музикален университет в Букурещ.

От 1994 г. живее в Прага и основава международния ансамбъл от солисти "Concertino", който се представя успешно в Чехия, Франция, Испания и Германия. Той е основател и на квартета Ludwig Piano Quartet, с който е записан компактдиск на пиано квартетите Брамс и Дворжак (2003). Той е и професор в Държавната консерватория в Пилзен (Чехия) и член на жури в различни чешки и международни конкурси за цигулка.

Като солист свири с редица оркестри в различни страни, а като гост-диригент се изявява в Чехия, Румъния, Германия. Той е чест гост на европейските музикални фестивали в Германия, Франция, Испания, Русия, Чехия, Молдова. Проф. Роман Федчук свири на цигулка, която е ювелирен шедьовър изработен от един от най-добрите европейски майстори Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и ученик на Николо Амати. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 1673 година и е една от малкото в световен мащаб запазени в много добро състояние.

Ерхан Торлулар учи виола и пиано в Анадолската гимназия по изящни изкуства в Бурса в периода 1993-1997 г. През 1997 г. той е един от двамата турски студенти в Европейския младежки оркестър, които изнасят концерти в Дармщад (Германия) и Трондхайм (Норвегия). През 1997 г. е приет със стипендия във факултета по музика и сценични изкуства към университета Билкент, катедра по теория и композиция. Между 2000-2004 г. дирижира Başkent Chamber Orchestra в Анкара, а през 2005 и 2006 г. е диригент на Селджукския камерен оркестър на университета Селджук. Между 2003 г. и 2009 г. по време на своето обучение /за степен магистър/ в Университета за музика и сценични изкуства Билкент учи композиция, хорово и оркестрово дирижиране и музикална теория.

През декември 2004 г. получава специалната награда на селекционната комисия за своята творба „Симфония“ в Националния конкурс за композиция „Неджат Ф. Ечаджибаши“ в Измир.

В момента работи в катедрата по композиция и оркестрово дирижиране в Университета за изящни изкуства Мимар Синан и дава уроци по солфеж, хармония, инструментознание, хор и оркестър. Концертира с Академичния оркестър на Музикална академия "проф. Панчо Владигеров" и с Академичния оркестър на консерваторията в Мерсин.

Серджан Бюйюкедес е роден през 1989 г. в Истанбул. Започва музикалното си образование като студент по кларинет през 2000 г. в Държавната консерватория на Истанбулския университет за изящни изкуства Мимар Синан. През 2003 г. става студент по композиция в същия университет. След като завършва бакалавърска степен продължава обучението си като магистър и получава магистърска степен по композиция през 2013 г., а през 2021 г. започва втората си магистърска степен като студент по кларинет.

Като кларинетист той участва в различни оркестри като Истанбулския филхармоничен оркестър на Борусан, Държавния симфоничен оркестър на провинция Бурса, Истанбулския хор на кларинетите и Турския младежки симфоничен оркестър.

От 2010 г. преподава кларинет, солфеж, оркестър, хор, хармония, инструментознание в Университета за изящни изкуства Мимар Синан и други институции.

Пиесите на Буюкедес са изпълнявани на различни сцени из цяла Турция. Неговите многобройни аранжименти на народни песни са изпълнени от видни ансамбли като Истанбулския флейтов ансамбъл и Истанбулския хор на кларинетите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА