17 Ноември, 2022 09:00 1 852 14

„Коледна история 2“ с премиера по HBO Max днес, разказвачът е български актьор

  • сащ-
  • холивуд-
  • премиера-
  • hbo max-
  • български актьор-
  • джоузеф ал-ахмад-
  • филм-
  • коледна история-
  • питър билингсли-
  • клей кайтис-
  • антъни майндъл-
  • ваня петкова-
  • софия-
  • лос анджелис-
  • москва-
  • оля ал-ахмед

Българският актьор Джоузеф Ал-Ахмад е главният разказвач на историята във филма "Коледна история", която тръгва по HBO Max днес, на 17 ноември. Това е дългоочакваното продължение на „Коледна история“ от 1983 г.

„Коледна история 2“ с премиера по HBO Max днес, разказвачът е български актьор - 1
Снимка: Джоузеф Ал-Ахмад / личен архив

Българският актьор Джоузеф Ал-Ахмад е главният разказвач на историята във филма "Коледна история", която тръгва по HBO Max днес, на 17 ноември. Това е дългоочакваното продължение на „Коледна история“ от 1983 г., в която главният герой Ралфи вече е пораснал и се завръща в дома, в който е прекарал детството си.

Ролята се играе отново от Питър Билингсли, който вече се завръща на екрана като възрастен и с надеждата да даде на собствените си деца онова незабравимо ваканционно изживяване, което самият той е преживял преди много години.

В мащабната американска продукция актьорът Джоузеф Ал-Ахмад има шанса да бъде одобрен на кастинга от режисьора Клей Кайтис не само за роля, но и като главен разказвач на филмовата история, той пресъздава мислите на главния герой и, де факто, е разказвачът на самата "Коледна история".

Младият мъж бил препоръчан за ролята от американския актьор Нейтън Купър, който живее в България. На кастинга той изненадал с перфектен американски акцент, макар да е отраснал в България. "В детството ми анимационните канали за деца не бяха дублирани и свикнах с акцента на любимите си герои, обяснил Джоузеф.

"Както каза самия Питър, играта му по време на разказването е базирана на моето четене зад кадър. При промяна на емоциите, режисьорът даваше насоки на мен, после Питър реагираше на моята игра, което води до един вид домино ефект на играене. Изключително уникално актьорско преживяване!", сподели Джоузеф пред ФАКТИ.

Иначе за него "Коледна история 2" започва доста кошмарно.

"Бях много щастлив, че съм одобрен на кастинга за изключително трудната роля на разказвача, изискваща перфектен английски с американски акцент. Всички участници бяхме събрани от продуцента и режисьора на една кръгла маса, за да са опознаем. И точно тогава се почувствах много зле. Прибрах се вкъщи и се оказа, че съм се разболял от ковид! Това беше най-гадното нещо, което можеше да ми се случи точно в този момент, защото на другия ден трябваше да съм на работа в продукцията. Първо се притесних да не съм заразил някого. После бях напълно убеден, че ще ме заменят с друг актьор, защото едва ли американска продукция ще ме чака 14 дни. Всеки снимачен ден струва страшно много пари. За мое голямо учудване продуцентът и режисьорът приеха новината напълно спокойно, пожелаха ми бързо оздравяване и ме успокоиха да не се притеснявам. Съдбата обаче се оказа на моя страна! Разбра се, че много са ме харесали, не само как играя, но и заради моя английски. Запазиха ми ролята и ме изчакаха цели 14 дни. Това бе най-голямото признание за мен в тази продукция - уважението и оценяването на качествата на един актьор," разказа за преживяното Джоузеф.

Той бързо намерил общ език с останалите участници, с които се събрали наскоро на звездно парти в Холивуд след предпремиерата на "Коледна история 2". Почерпката включвала ливанска и мексиканска кухня. Българският актьор препоръчал на присъстващите ливанските специалитети, всички останали доволни, след като го послушали. За десерт звездите били сгряти от горещ шоколад с коледни бисквитки.

26-годишният Джоузеф е роден в София и може да се похвали с интересно родословие. По-малкият син на журналистката Оля Ал-Ахмед е внук на голямата българска и световна поетеса Ваня Петкова, чийто съпруг е нубиец - суданец. Бащата на обещаващия актьор пък е доктор на науките, професор по политология и МО от Сирия.

През 2015 г. Джоузеф завършва с отличие изобразително изкуство и рекламна графика в Националната гимназията по приложни изкуства „Св. Лука“ в София, а през 2020 г. получава бакалавърска и магистърска степен по специалност кинорежисура от Института по кинематография „Герасимов“ (ВГИК) в Москва, където получава обучението си и по актьорско майсторство. И в Москва се дипломира с пълно отличие. През 2021 г. учи актьорско майсторство в работилницата на Антъни Майндъл в Лос Анджелис.

Джоузеф нашумя с ролята си в египетско-унгарския телевизионен сериал „ Над облаците“ (2018), както и с късометражния си авторски филм „Мотиви“ получил редица международни награди, включително за "Най-добър късометражен филм" от Los Angeles Film Awards.

В момента младият актьор е в Лос Анджелис, където бе официално поканен за предпремиерата на "Коледна история", която се състоя миналия уикенд в студиото на "Уорнър брадърс" в Холивуд, а от днес тръгва вече и по HBO Max.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    3 4 Отговор
    "разказвачът е български актьор" - всъщност е българо-нубийско-судански актьор. Иначе "българинът" и "Джоузеф Ал-Ахмад" се съчетава точно толкова добре, колкото костюм и маратонки.

    Коментиран от #5

  • 2 кво

    2 4 Отговор
    Българският актьор Джоузеф Ал-Ахмад - хахахахахахаха, толкова българин колкото Джон Атанасов
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шакира

    7 0 Отговор
    А Башар Рахал и Ицхак Финци не са ли също български актьори?

    Коментиран от #11

  • 5 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Абе не знам какво проклятие тегне над българските души ,няма се цивилизовате някой ,иначе българина е добър човек по природа.Роден е в България човека,я какво симпатично момче ,има харизма фотогеничен ,дано и дарба за артист .Само да не го развалят в Холивуд ,може да пробва и в Франция като артист ,по малко лоши хора и повече респект не като в САЩ акули ,и филмите им вече не струват за нищо.От няколко години са на мода маратонки и костюм ,погледни как се обличат хората в чужбина не само на село ,уеш.Много късмет,здраве и успехи по трудния път на кариерата ,му пожелавам от сърце .И да не обръща внимание на коментари като твоите ,засрами се и виж в Франция как са хората ,как се уважават талантите ,не търси под вола теле баща му и макйа му от коя държава са ....

    Коментиран от #7

  • 6 хаберих

    2 2 Отговор
    Бяха казали нейде,че шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум също бил българин.
  • 7 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Дали си пропуснал или премълчаваш, че в цивилизацията той не е познат като български актьор, а като актьор от еди-какъв си произход, както съм уточнил. Виж му в личния сайт, в бълг. и анг. уикипедия, в сайта imdb. Както си прегърнал клошарската мода, така прегърни и идеята, че той не е представен пред света като български актьор.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 уж българинът не бил ра-ст

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    в шок и недоумение ,как са възможни такива изводи и селецкия на хора ?Таланта и качеството ли се оценя,или подробности на родословно дърво .

    Коментиран от #10

  • 10 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "уж българинът не бил ра-ст":

    Българинът не е расист, той мрази всички еднакво :) Хайде сега по темата. Кое не е ясно? Това, че човекът не е представен пред света като български актьор не е мое мнение или отношение, а факт. Ако според теб е представен като български актьор - обоснови се. Неговото лично мнение по въпроса аз не го знам. Но пък мога да цитирам мнение на друг актьор - Самуел Финци (копирано от glasove-точка-com): "Аз не съм български актьор. Нямам основание да се чувствам горд като българин". Ако те интересува моето мнение за неговото мнение, ще ти го кажа.
  • 11 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шакира":

    Башар е роден в Дубай. Брус Уилис е роден в Германия. Джоузеф и Ицхак са родени в България. Кой какъв е, ти ми кажи. Това, че на Ицхак цял живот му казват Ицко, как го коментираш?
  • 12 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    До- 10 провинциалист,не мога да ти отговоря ,не ми работи опцията или съм блокирана може би ,явно не съм добре дошла или бъг на форума .Трудно си дава човек определение пред медията ако стане известен !Не живееш в чужбина и не го усещаш ?!Хайде кажи ми ,ако аз стана звезда как да пиша и като да се чувствам ?Обичам и България и Франция ,обаче направя кариера тук ,и съм материално добре ,тук съм успяла в родината ми не са ми дали шанс ,как да се чуствам като франсе или българка ?По лошото е че ,дъщерята все я дърпа към България нищо че е родена и живее тука,има тенденция да идва някой ден ...А мен ме е страх ,как ще бъде възприето това дете ако успее в България ,сигурно ще има много лоши приказки .Съзнаваш ли че не е лесно на такива хора ,ако си схванал мисълта точно.

    Коментиран от #13

  • 13 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Благодаря за отговора. "Трудно си дава човек определение пред медията ако стане известен !Не живееш в чужбина и не го усещаш ?!" - Не живея, посещавал съм. Не съм забелязал чужденците да подскачат от радост като разберат, че някой е българин. Предполагам, че не стои много добре и в CV-то. Което разширява темата на разговора и леко я измества. За да избегна това, мога да финализирам, че според мен има шанс да си стиснем ръцете някъде около твърдението, че в България Джоузеф се води български актьор, а извън нея - не точно.
  • 14 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Приятел ,извинявай че така ти пиша, 13 провинциалист, не всички функций работят днес ,както ти споделих.Не съм звезда под прожектор,но съм чела и чувала странни неща от хората не само в България.Например диджей Снейк ,на много места го докарват американец,на други роден в Франция ,произход и т.н.т.. на моменти обвиняван че е изоставил Франция и заминал в САЩ ,обаче човека не пропуска да пее и за родината на майка си ,като какъв се усеща само той си знае ,Дейвид Гета също е лошо спряган ,милиони почитатели хората го обичат ,ама видиш ли той живее и работи в САЩ не си седи в държавата/там му харесва ,прави повече пари ,в интервю трябва и нещо хубаво да каже за държавата в която работи и живее../ .Обаче ти работиш за някой голяма фирма в друга държава ,вкарваш доходи там от таланта си ,и получаваш и пари.И се започва интригата преди интервю може би ти казват какво да говориш ?!И тази звезда примерно казва чувствам се американец /дали е истина само той си знае човека ,вътре в себе си?!/Някой сменят паспорт ,за по лесно да не се занимават с бюрокрация ,смяна на документи,кредит примерно ...приема паспорт на държавата в която живее...Добре де ама сънародниците примерно започва предател и.т.н.т..Някой фирми го правят умишлено за патент и печалба от някой звезда парите да влизат в държава да влизат където е прогресирал или направил изобретение ...За да се напише примерно българин с еди какъв си произход ,или американец от български произход ,няма значение ..хора