Last news in Fakti

31 Януари, 2023 14:30 860 2

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

  • софийска филхармония-
  • софия-
  • концерт-
  • зала българия-
  • бетовен -
  • боян виденов-
  • симеон гошев

Под палката на Боян Виденов ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 “Ероика“

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари - 1
Снимка: Софийска филхармония

Двама млади български музиканти, които развиват кариерата си в чужбина, обединяват таланта си с националния оркестър, за да представят вълнуваща Бетовенова програма.

Под палката на Боян Виденов ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 “Ероика“.

Смятан за един от най-великите композитори на всички времена, Бетовен променя музиката завинаги. Творил на прага на романтизма в западноевропейската музика, той е в основата на нова ера, която заменя изчерпания класицизъм. Той преоткрива симфонията като жанр, а неговата Трета симфония е обявена през 2016 г. за най-великата симфония на всички времена от 151 от водещите диригенти в света. Бетовен променя и инструменталните концерти, продължавайки пътя на Моцарт в стремежа към симфонизация на концертния жанр. И постига онова съвършено равновесие между бляскавата виртуозна партия на солиращия инструмент и богатия, симфонично разгърнат оркестър, с което не само надминава всички свои предшественици, но и оставя майсторски шедьоври, превърнали се в еталони на концертната форма за следващите поколения творци.

Боян Виденов е роден през 1987 г. в музикално семейство в България. Той израства като европейски гражданин с 3 националности между Италия и Германия, където получава музикалното си образование по цигулка, пиано, обой и пеене, преди да учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети.

Той е артистичен директор и основател на Манхаймерската филхармония, чийто профил той непрекъснато формира от 2010 г. Сътрудничи си с известни артисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Соня Йончева, Пинкас Цукерман, Мария Жоао Пиреш, Сергей Бабаян, Игор Левит.

Като гост-диригент той работи с оркестри като Симфоничния оркестър на Антверпен, WDR Radio Orchestra Cologne, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, Israel Camerata Jerusalem, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra della Svizzera Italiana в Лугано, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Orchester de Chambre du Luxembourg, Basel Sinfonietta, Biel-Solothurn Symphony Orchestra, Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и др.

Младият български пианист
Симеон Гошев е завършил музикалното си образование в Университета по музика във Виена (MDW) след обучение при музиканти като Стефан Владар, Олег Майзенберг и Лилия Зилберщайн.

През февруари 2021 г. завършва докторска степен в Националната музикална академия в София с дисертация върху балетите на Стравински, а през октомври 2021 г. става част от уважавания преподавателски екип на катедрата по пиано в MDW.

От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на Бьозендорфер.

Последните години в кариерата на Симеон са белязани с успехи. През 2019 г. печели конкурса Бьозендорфер във Виена и получава 2-ра награда в най-големия международен клавирен конкурс в България – „Панчо Владигеров“. През ноември същата година, след натоварен сезон с концерти из цяла Европа, той дебютира и като солист на СИмфоничния оркестър на БНР, изпълнявайки 4-ти клавирен концерт на Бетовен.

Симеон е записвал за Баварското радио, Австрийското национално радио (ORF), Българското национално радио и телевизия. Лауреат е на много международни конкурси за пиано: „Леос Яначек” в Бърно, „De Bach au Jazz” в Париж, „Evangelia Tjiarri” в Кипър и много други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    2 0 Отговор
    такива новини не се котират! искаме новини за русия, еврото, референдума, за смъртни случаи, войната, вируса, грипа, снимки от инста на коври4ки :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.