Last news in Fakti

31 Август, 2013 16:19 1 681 0

За 21 път "Любовта е лудост"

  • фестивал-
  • филми-
  • кино

Гран при отиде при Никола Корабов

Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" предлага световна премиера - "Колапс" на Роб Нилсън. Известният американски режисьор получи снощи във Варна и "Златната Афродита" за цялостен принос в голямото кино.

Той е и шеф на международното петчленно жури на 21-вото издание на елитния форум.

Същата награда грабна и Фабио Тести, един от любимците на великия Виторио де Сика. В афиша ще се завърти неговата лента "Градините на Финци Контини", която има "Оскар", съобщи "Стандарт".

Гран при отиде при Никола Корабов - големия режисьор на "Тютюн", "Иван Кондарев", "Жив е той", "Юлия Вревская".

12 филма ще бъдат оценявани от международното жури.

"Ще оценявам творбите по това колко са цветни, смислени и истински като живота", каза Роб Нилсън. "Филмите в Холивуд са за правене на пари и за развлечение. Колкото повече финикийски знаци са изхарчени, толкова повече компромиси се правят", сподели Нилсън теза, която никак не съвпада с философията на родните кинотворци. "Започнал съм като поет, за мен изкуството е много лично и идва от едно място, което наричам "поток на сънищата". Същото е с киното и с поезията", сподели още Роб Нилсън, който беше загубил гласа си заради настинка.

Край брега с панорама ще бъде почетен и големият руски режисьор Леонид Гайдай. Зрителите ще видят незабравимите му филми "Диамантената ръка", "Кавказка пленница", "Операция И". Ще има програми, посветени на национални кинематографии на Китай, Палестина и Белгия. Във Варна е и шефът на побратимения фест за любовен филм от град Монс, който догодина става европейска столица на културата. Андрей Кюитериг получи почетния плакет на Община Варна от кмета Иван Портних. Емблематичната статуетка на "Любовта е лудост" е изработена от скулптора Пламен Братанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА