Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 11:47 4 013 43

Кремъл се ядоса на "Метрополитън" за обявяването на Репин и Айвазовски за украински художници

  • иля репин-
  • метрополитън-
  • ню йорк-
  • украйна-
  • русия-
  • мария захарова-
  • иван айвазовски-
  • художници

Музеят в Ню Йорк нарече двамата художници "украински живописци"

Кремъл се ядоса на "Метрополитън" за обявяването на Репин и Айвазовски за украински художници - 1
Снимка: Shutterstock

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова нарече „антинаучна дейност“ и „измама“ обявяването от Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк на художниците Иля Репин и Иван Айвазовски за украински живописци, предава в. Сега. Захарова заяви, че с този въпрос трябва да се заемат правоприлагащите органи.

Иля Репин е роден в Чугуев – град в Харковска губерния, а Айвазовски – във Феодосия, пристанище на Кримския полуостров.

В началото на февруари американският музей наред с двамата класици нарече украинец и пейзажиста Архип Куинджи (1841-1910), чийто баща е грък. Обновеното описание може да се види на сайта на престижната културна институция.

По данни на Lenta.ru и други руски медии на 6 януари при описанието на картината „Червен залез на Днепър“ все още пишело, че Куинджи е руснак. Към този момент в анотацията към работата се уточнява, че художникът се е родил в „Мариупол, когато украинският град е бил част от Руската империя“.

По-рано стана известно, че музеят е променил названието на картината на френския импресионист Едгар Дега „Руска танцьорка“ на „Танцьорка в украинска носия“. Преименуването е станало по настояване на организации на украински активисти. В актуализираната информация към произведението е конкретизирано, че то се е наричало „Руска танцьорка“ в книгите и изследванията, посветени на творчеството на Дега до началото на XXI век. Впоследствие учени изразяват увереност, че костюмите на изобразените момичета от серията „Танцьорки“ на художника, са украински. „В същото време няма доказателства, че танцьорките са били украинки“, се казва в описанието.

Още през април миналата година Националната галерия в Лондон по аналогичен начин преименува платното на френския живописец Дега „Руски танцьорки“ в „Украински танцьорки“, припомни Guardian, позовавайки се на представител на галерията.

„Заглавието на тази картина е обект на постоянни дискусии в продължение на много години и това е отразено в научната литература. Но тя получи повишено внимание през последния месец заради настоящата ситуация, така че сметнахме момента за подходящ да актуализираме названието на картината, за да отразява то по-добре нейната тема“, коментира тогава говорител на галерията. От музея подчертават, че проучването на картини от колекцията му с оглед актуализиране на имената им продължава.

С искане за промяна на името на пастелите от серията на Дега сред първите в социалните мрежи се обръща украинската художничка Мириам Найем. Тя пише до музея „Гети“ в Лос Анджелис, музея „Метрополитън“ в Ню Йорк и Лондонската национална галерия, които притежават в колекциите си работи на Дега от поредицата, изобразяваща танцуващи жени в носии. Всички картини до този момент се наричат ​​"Руски танцьорки". Британската галерия първа дава положителен отговор, след което променя името на творбата на Дега. В момента пастелът не е изложен.

Въпросната картина показва танцуващи жени, облечени в ярко традиционно украинско облекло, състоящо се от дълги поли, бели ризи и венци на главите. Жълтото и синьото – националните цветове на Украйна, могат да се видят в цветните венци и ленти за коса на танцьорките. Както отбелязва Guardian, пастелът изобразява трупа от танцьорки, от чието изпълнение художникът е бил очарован в края на живота си в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 10 Отговор
    Те хората за добро са го направили за да могат да ги излагат.Като свърши войната пак ще върнат старите надписи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЕАЛИСТ

    48 6 Отговор
    Целта е да бъде заличено всичко руско. Французите пък нарекли Пушкин афро -французун. Имал бил някакъв прадядо от Африка.
  • 4 Рошко

    43 13 Отговор
    Аз не мога да разбера, защо някои си мислят че от кон могат да направят магаре, тези западнали кравари не могат ли да разберат или не искат да разберат че Украйна и Русия са едно, един език една култура една религия е за един украински евреин подкупен от запада явно не. Все едно някой да доведе до война Австрия и Германия и всичко немско говорящи например или,, великата @@срания"да се бие срещу кравария или Австралия например, сороските идиоти не се ли замислят по въпроса

    Коментиран от #8, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Малеее...

    41 6 Отговор
    Това вече е идиотщина! Дега е дал име на картината. Как ще и сменят името!? Сигурно се е преобърнал в гроба...
  • 8 Делю Хайдутин

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Те и за Македония не могат да разберат.При тях няма нации а само гражданство.
  • 9 Забравихте

    25 27 Отговор
    Ли когато Русия обяви ,че Кирил и Методий са македонци? Сега се случва същото и на тях.

    Коментиран от #15, #18

  • 10 Сандо

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Цензура":

    Лошият Ленин толкова държави е създал , че паметник пред ООН-то да му поставят.
  • 11 Бесен- _Язовец

    31 3 Отговор
    Фреди Маркюри е танзаниец роден е в Танзания. И трябва да пише танзанийския рок музикант и композитор...

    Коментиран от #26, #29

  • 12 Зеленски

    29 4 Отговор
    Александър Македонски е окраинец

    Коментиран от #21, #28

  • 13 Гутьо

    18 10 Отговор
    Ако бяха живи живописците щяха да се сражават за руската армия

    Коментиран от #37

  • 14 Алфа херинга

    29 4 Отговор
    По тази логика, няма нито един известен американец, защото всички са потомци на емигранти от целият свят. Може би само Седящият бик.
  • 15 РЕАЛИСТ

    14 14 Отговор

    До коментар #9 от "Забравихте":

    Не си измисляй. Никога Русия не се е изказала за гърците Кирил и Методий . Не се интересуват от гръцки мисионери.
  • 16 Украински

    14 3 Отговор
    макета, хаха
  • 17 Ст.ХЛ.

    12 22 Отговор
    Това са примери,как руските шовинисти си присвояват всичко чуждо! Това е все едно,/ако бяха завладели България, щяха да нарекат картината на Мърквичка"Ръченица"....руска ръченица!?

    Коментиран от #23

  • 18 Сандо

    19 11 Отговор

    До коментар #9 от "Забравихте":

    Путин каза, че са от македонски земи, което е вярно,а никой в Русия не е казвал че са македонци.Голяма е разликата, но за произведените от новото демократично образование е неразбираема.

    Коментиран от #19

  • 19 Ха ха ха

    13 9 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Много добре помним какво каза Путин......а сега не мажи зад него....
  • 20 Защо ще се ядосат?

    10 11 Отговор
    Преди няколко години Путин обяви нашата азбука за македонска...

    Коментиран от #22, #31

  • 21 Моряка

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "Зеленски":

    Чудесен хумор,колега.В съзвучие с тези окраински шмекери,дето си имислят история,от време,когато Ленин още не беше измислил Украйна.В Чернигов даже издигнаха 4 метров паметник на Хюрем
    Султан ,дето няма никакво доказателство,че е от от там.Да но още други 3 окраински града,оспорват черниговци.Академик Амосов,световно известен кардиохирург,също го изкараха окраинец,че и "окраинец на столетието"И му издигнаха паметник в Киев.И Айвазовски и Куинджи са с древногръцки произход,ама....
    Най интересното беше,като си купих книга от Мариупол за арийците.Оказа се,че от трите клона на арийците,тръгнали от северозапад на югоизток,чак до Индия,най чистъкръвните заседнали в Окраина и дали начало на украинската нация преди няколко хиляди години.Не можах да понеса тази гавра с историята и изхвърлих с отвращение книгата в Средиземно море.Ако Зеленото научи за този мой малък екологически гаф,нищо чудно да обяви Средиземно море за Окраинско.А бе,нещасници,сър.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дега

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ст.ХЛ.":

    Дега е руски шовинист?
  • 24 Василев

    6 4 Отговор
    Политкоректните идиоти нямат спиране!
  • 25 Метрополитън

    9 5 Отговор
    “Голата Маха“ на Гоя всъщност е “Голата Украинка“,защото много прилича на гола украинка.
  • 26 Незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен- _Язовец":

    Рожденото му име е Фарук Булсара . Той е от етнорелигиозната общност парси. Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се премести във Великобритания, където формира групата Куийн през 1970 г. заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър.
  • 27 Плебей

    6 0 Отговор
    Днес е Задушница, жена ми ме помоли да отскочим до църквата Усп.Боогородично в Бургас,да запалим свещи за Бог да проси. Спрях колата за 5минути на отсрещната улица и веднага ми я вдигнаха с паяк.За Бог да проси ме забърсаха със 105 лв. Да са "живи и здрави" тези "съвестни"служители от общината,които да тях няма делник няма празник всеки ден ловуват "големи нарушители на обществения ред.
  • 28 Моряка

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Зеленски":

    То само да е Александър Македонски.Ами Рамзес(всичките),Гай Юлий Цезар и Клеопатра,граф Монте Кристо,Великите Моголи,Аида и Английската кралица,Д,Артанян,Малкия Принц и Малка нощна музика,Жан Жак Русо,Чарли Чаплин и Спиноза,президента Кенеди и Остап Бендер даже,всичките са Окраинци.И ако още не е доказано,ще се докаже скоро.

    Коментиран от #38

  • 29 Казанова

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен- _Язовец":

    Фреди Меркюри не е танзаниец,а иранец от зороастрите и е роден в Занзибар!
  • 30 Болярин

    7 8 Отговор
    Милиони повече са по света, които изпитват погнуса само като чуят определението "руснак", така че ... !!!

    Коментиран от #41, #43

  • 31 Пак съм аз

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Защо ще се ядосат?":

    Принадлежността на путиН към КГБ, както и фамилията му говори за умствен багаж ! Айде у леву ...
  • 32 Кейт балу

    5 3 Отговор
    Всичко това е нарочно за дисориентация предимно за младите! За да имат погрешна представа за света и историята му!
  • 33 русия се разпада

    4 7 Отговор
    разпродава. Не струва нищо.

    Коментиран от #39

  • 34 Читател

    1 3 Отговор
    Този сценарий за узаконяване на измислени нации се практикува от САЩ отдавна. На Българите им е ясно за какво става на въпрос, но на самите американци и нациите от великия Запад приемат фактите така както им се предлагат и ги обявяват за международно признати. Колкото до Захарова, нека си припомни когато Путин говореше ,че славянската писменост е тръгнала от македонските земи.
  • 35 Перо

    1 3 Отговор
    Господ наказва Русия със същия аршин, който те ползват срещу БГ по македонския въпрос и срещу един техен, съветски академик Лихачов, който с научни доказателства оповести мнението на руските учени, през 80-те години за българския произход на славянската азбука, което сега новите руски отричат!
  • 36 Брей,брей

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Добре,че се намери един Рошко,за да обясни на украинците,кои са в същност и че много са заблудени!Да ти има човек самочувствието и първобитния мозък на ватник!
  • 37 Брей,брей

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гутьо":

    Този пък, току що се е завърнал от оня свят,където Айвазовски лично му е казал,че.ще се сражава на страната на руснаците!Откъде се въдите толкова умници в територията?!Не е за вярване,Боже!
  • 38 Божеее,

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Моряка":

    Още един многознайко!
  • 39 Коректен

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "русия се разпада":

    Не струва нищо ама и откраднаха 300 милярда и сега водят война с нея всичките западни хиени ако могат да я разкъсат и да си разделят "нищо неструващите" и несметни богатства... ПлоскиСте отвсякъде, пропагандистите на американскияТероризъм..
  • 40 АмериканскиИзмамници

    1 0 Отговор
    Все едно Яне Сандански, Гоце Делчев, цар Самуил, Климент Охридски, Кирил и Методи да кажат, че са македонци а не българи каквито са били, същата работа и с измислените "украински балерини"
    По Добре да кажат от какъв произход бяха американските терористи дето взривиха северен поток.
  • 41 Още малко ви остана

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Болярин":

    А тия които изпитватПогнуса от Фащ са милиарди
  • 42 Украинка от Донбас

    0 0 Отговор
    Хората много добре знаят, кои са те. Лъжци и хиени от Киевска хунта рано или късно ще понесат отговорност. Просто да не им обръщаме внимание и това е.
  • 43 Украинка от Донбас

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Болярин":

    Милионите по света не знаят нищо за българи, даже не знаят, че има такава държава в т.ч и Америка, а руснаците много хубав народ така че запази твоето мнение за теб