Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 16:29 2 931 14

Най-старата Библия на света се продава на търг за 50 милиона евро

  • библия-
  • кодекс сасун-
  • колекционер-
  • търг-
  • сотбис

Кодексът "Сасун" е оценен на между 30 и 50 милиона евро

Най-старата Библия на света се продава на търг за 50 милиона евро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кодексът "Сасун", кръстен на най-известния си собственик Дейвид Соломон Сасун (починал през 1942 г.), датира от 900 година и е "най-пълната еврейска Библия, оценена на между 30 и 50 млн. долара. Тя е сред най-скъпите ръкописи, продавани някога", заяви за АФП Ричард Остин, ръководител на отдела за древни книги и ръкописи в "Сотбис", предава БГНЕС.

Продажбата ще се състои по време на класическия пролетен сезон на търговете за съвременно, модерно и импресионистично изкуство, организирани от най-голямата аукционна къща.

Най-старата Библия на света се продава на търг за 50 милиона евро

Запитан за потенциалните купувачи на този кодекс, г-н Остин заяви, че списъкът на купувачите е "бездънна яма". Това е "основополагащ текст на цивилизацията, трудно е да се намери текст, който да е имал по-голямо влияние от Библията в историята на човечеството", каза той.

Тази библия на иврит - оригиналният език на Стария завет, който съдържа и пасажи на гръцки и арамейски - "е принадлежала на важни колекционери през 20 век. Очевидно е възможно тя да попадне в някоя институция, за да бъде изучавана там, включително и в чужбина", каза той, "независимо от вярванията", позовавайки се на значението на текста за юдаизма, християнството, исляма и светските теолози.

Най-старата Библия на света се продава на търг за 50 милиона евро

Кодексът Сасун е в изключително добро състояние, липсват само няколко страници и свързва 24-те книги на еврейската Библия с известните свитъци от Мъртво море, които датират от III в. пр. н. е.

Макар че свитъците от Мъртво море обхващат големи части от еврейската Библия, нейната непълнота и липсата на обозначения на главите я правят труден за изучаване текст. Пълните образци на петте библейски книги, писанията и пророците от Кодекса Сасун осигуряват по-цялостна основа за изучаване на еволюцията на авраамическите монотеистични традиции.

Тази библия, по-пълна от кодекса от Алепо, чиято автентичност е "потвърдена от палеографските и кодикологичните изследвания ... и е оцеляла повече от хилядолетие в ръцете (на колекционери) - публични и частни", заяви пред АФП Шарон Либерман Минц, специалист по текстове на юдаизма в "Сотбис".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подарете

    5 4 Отговор
    Я на зелето, щему трябва

    Коментиран от #7

  • 2 Я, гле

    10 3 Отговор
    И, кой я е писал тази библия!?
  • 3 Ице

    7 11 Отговор
    Това и за в тоалетната не става. Ще дращи.
  • 4 Мдааа

    8 16 Отговор
    Откакто започна войната в Украйна спрях да вярвам в измисления от евреите бог !! Значи Родшилд предизвикаха втората световна, в която загинаха 50 милиона бели, свалиха Кулите близнаци в сащ, избиха 500 хиляди иракчани, афганци, сирийци, но наглостта на евреите в Украйна ми дойде много в повече! Ако има Исус щеше да накаже Родшилд, но не ги наказва

    Коментиран от #10

  • 5 КОМУНИСТ

    2 11 Отговор
    Няма по ценно от двайсетте тома съчинения на Ленин.
  • 6 Катинар

    9 5 Отговор
    На македонски език ли е написана?
  • 7 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Подарете":

    Той чете талмуд и кабала.
  • 8 Люди писания

    4 3 Отговор
    Истината е това

  • 9 Няколко неща..

    3 0 Отговор
    Книга за.. 30-50 мил. долара после евро.. човека Пипа книга за такива пари а дори няма латексови ръкавици...цял ферман изписан а от кога датира книгата нИ пишИ.. и последно грехота е светиня да се продава на търг! Мястото и е в Израел или Ватикана ..знам ли а може би на ЮНЕСКО или ООН ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ФАКТ

    1 1 Отговор
    Кодекса на Дявола струва повече,ама е истински шедьовър,не лъжи ! Намира се в Европа !
  • 12 ПТР

    0 1 Отговор
    Имам ръкописа на манифеста на Маркс. Половината съм го употребил да си режа салатата върху хартията / германска е все пак /, ама сега се сетих, че мога да продам другата половина, я на Копейкин, я на Румен Фуражков. Те пари имат, ама за мерака не съм сигурен
  • 13 Перо

    1 0 Отговор
    Естествено че ще фигурира само стария завет, а талмуда и другите “бисери” по темата, от кога са? Явно е поредната шашма на юдеизма, да доказват, че са богопоsрани!
  • 14 Русенец

    0 0 Отговор
    Прави впечатление, че заключвате статиите за А1, да не ги клепат недоброжелатели с мръснишки коментари, но тази статия сте я оставили на произвола. Едно е да си прстк, но по-лошо е да даваш воля на чуждата прстщина.