Last news in Fakti

16 Март, 2023 14:57 1 220 7

Кореспонденцията между Айнщайн и Фройд излиза за пръв път на български

  • алберт айнщайн-
  • зигмунд фройд-
  • кореспонденция-
  • книга

Книгата "Защо война?" проследява комуникацията между двамата големи умове от края на 30-те години на миналия век

За първи път на български излиза кореспонденцията между Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд "Защо война?" Тя води началото си от края на 1930 г., разказа пред БНР доц. д-р Снежана Димитрова, преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски" и автор на студия към книгата.

"Самата поява на "Защо война?" и продължителният дебат около нея отваря подстъпа към една непозната Европа на интелектуално сътрудничество в един особен хоризонт на интелектуален пацифизъм"

Тя разказа в предаването на БНР "Хоризонт до обед" предисторията на комуникацията между тези велики умове на своето време.

"Обществото на народите създава различни комисии. През 1922 г сред тях е Комисията за интелектуално сътрудничество. В нея е включено най-доброто от тогавашния мисловен свят – Мария Кюри, която предлага Айнщайн, както и Бергсон. В първите години обаче няма ясни цели и задачи. Затова разочарованието у Айнщайн е голямо и той я напуска. Но под натиска на десните сили, той се връща в нея. Айнщайн подкрепя пацифизма на тази организация и търсенето на начини за възпиране на света от агресия и насилие".

Самата идея за кореспонденцията между Айнщайн и Фройд е част от нов метод, при който чрез срещи и общуване между интелектуалци се създават условия за международно сътрудничество, обясни още доц. Димитрова.

"Да се обединят знанията между теоретици и практици, за да могат да влияят върху политиката. Целта е да се покаже ефикасността на интелектуалното в начина на обяснение на света. Айнщайн си дава сметка, че съществуват вътрешни инстинкти на омраза и разрушение", посочи тя

"Той очаква от Фройд да се намери начин за ограничаване на инстинкта към омраза и разруха. Психологът обаче казва, че не може да има диво разграничение между добро и зло. Единственото, което може да се направи, според него, е да се усилва интелекта. Фройд разкрива един свят на болка и страдание. Той смята, че всеки прогрес има и елементи на регрес. Проблемът е, според него, е че има една изначална структура на обществото с елементи на неравенство".

Фройд предупреждава, че светът, чрез психичните си структури, е свят на сегрегация, разясни доц. Димитрова.

"Той смята, че самото Общество на народите трябва да има въоръжена сила. От тази идея тръгват много разсъждения в областта на международните отношения. Фройд казва, че заложените противоречия в цивилизацията могат да доведат до крайното изтребление. и че за да опазиш света си цял, трябва да запазиш врага си. Той показва, че войната не е ефект на самия инстинкт за разруха и омраза, а на срещата му с нагона за власт".

Има няколко начина да се противостои на войната, според прочутия психолог, посочи доц. Димитрова.

"Единият е културата. Другият са емоционалните отношения, създаващи основата за идентификация с някаква общност"

През призмата на казаното от бащата на психоанализата, тя коментира и случващото се в Украйна.

"Фройд казва, че има справедливи войни, но след като има агресор, то жертвата трябва да се въоръжи, за да се съпротивлява срещу агресора. Ако оставиш жертвата на агресора, отстъпваш от основния принцип на колективна сигурност в международното право"


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    5 7 Отговор
    “ Айнщайн подкрепя пацифизма на тази организация и търсенето на начини за възпиране на света от агресия и насилие" серозно ??? А там поместено ли е писмото на този бездарен и нагъл чифуд до белия дом с което умолява да бъдат пуснати атомни бомби над Япония ? М ? Много по интересно ще бъде да бъде публикуван спора на този плагиат с Нилс Бор и другите истински физици ! Досега три негови твърдения са в кофата, останалото е преписано.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Госあ

    3 6 Отговор
    фройдчето и той стана звезда покрай това, че искал да спи с майка си.

    Коментиран от #6

  • 3 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Неслучайно редица авторитетни списания наричат Айнщайн " Плагиата на столетието" Добре , че Милева Марич го съжалява и му дава да публикува нещо, щото нямал работа , пък и не бил много работлив. Теория на относителността няма никакви обстоятелства референси. Крал откъдето може. Фройд пък е един от най-големите извратеняци на Света.
  • 4 бохохо

    2 1 Отговор
    кингата не е препис а преаразказ на уж препис и става за празни глави
  • 5 Му Карамел

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Една теория казва, че той е предоставил на Израел цялата документация по създаването на Атомната бомба пусната на Хирошима и Нагазаки. Между другото на Петия Солвеев Конгрес спора между Бор и Айнщайн е бил доста ожесточен някой историци казват, че само не са се сбили. Незнам дали ти е известно но по онова време Айнщайн е бил разследван от ЦРУ. А квантовата физика която са разисквали е още в началото и не е позната макар, че вече има известен напредък. Колкото повече квантовата технология напредва толкова хората стават по зависими. Машините ще изчисляват 5 пъти по бързо от най добрите технологии сега .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Умността не езастрахован против глупост

    4 1 Отговор
    Там е работата,че зад жертвата, каквато се представя Украйна,стои агресор, който на нейна територия води прокси война с друга държава. Това е важна подробност, която не знам защо доцентката,не е споменала!