Last news in Fakti

18 Март, 2023 09:48 1 582 0

Омара Портуондо, "първата дама" на Buena Vista Social Club, с прощален концерт в София

  • омара портуондо-
  • buena vista social club-
  • концерт-
  • турне

Шоуто на 12 юни в зала 1 на НДК е част от нейното прощално турне Vida (живот)

Омара Портуондо, "първата дама" на Buena Vista Social Club, с прощален концерт в София - 1
Снимкa: БГНЕС

Една от последните отломки от легендарните Buena Vista Social Club, гранд дамата на кубинската музика Омара Портуондо, ще изнесе поредния си - и последен - концерт в София. Шоуто на 12 юни в зала 1 на НДК е част от нейното прощално турне Vida (живот). Билетите вече се продават в мрежата на ticketstation.bg, като цените са от 66 до 140 лева, пише segabg.com.

Плодотворната кариера на кубинската певица продължава повече от шест десетилетия. През 2009 г. тя получава латино "Грами" за албума си Gracias, като е първият кубински изпълнител, печелил тази престижна награда. През 2021 г. Омара е удостоена с наградата Songlines Pioneer Award, a през 2022 г. – изнася концерти в "Карнеги Хол" в Ню Йорк и оглавява Световния музикален фестивал в Осло. Въпреки че певицата е вече 92-годишна (!) неизчерпаемата ѝ енергия продължава да впечатлява критиката и публиката. Заради възрастта си тя отдавна пее седнала, но през 2023 г. планира да посети Мексико, Бразилия, САЩ и Европа.

Израсла в Хавана, на 15 г. Омара започва да работи като танцьорка в кабаре "Тропикана", където сестра ѝ е певица. Силата ѝ обаче се оказва пеенето и кариерата ѝ се развива в женската формация Cuarteto D’Aida. По това време квартетът подгрява звезди като Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб "Тропикана" е в своя пик. В кризисната точка от американско-кубинските отношения през 60-те сестра ѝ и много други музиканти остават в Маями. Но Омара решава да се върне в Куба. След 1967 г. се изявява като солов артист. И тъкмо когато се очаква да намали темпото поради напреднала възраст, Buena Vista Social Club слага отпечатък върху кариерата и целия ѝ живот. Едноименният филм на Вим Вендерс предизвиква фурор, а Салман Рушди нарича 1999 година "лятото на Buena Vista". Следват записи, турнета, звездни сътрудничества...

Buena Vista Social Club - двайсетте музиканти, които записват с Рай Кудър и Ник Голд от World Circuit легендарния едноименен албум, изнасят само два концерта през 1998 г.: в театър "Каре" в Амстердам и в нюйоркската зала "Карнеги Хол". Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонзалес, Мануел Галбан, Пио Лейва, Омара Портуондо, Мануел "Пунтилита" Лицеа, Елиадес Очоа и останалите никога не се събират за трети път в пълен състав на сцената, но те са заедно в документалния филм, номиниран за "Оскар", който превърна проекта във феномен и визитна картичка на кубинската музика. Причините са разбираеми: повечето от тях са на преклонна възраст (доайенът Сегундо е на 89 г. по време на записите); скоро след успехите започват да валят и некролозите им.

Това не попречи културният феномен да се разрасне и превърне в доходен бизнес: само у нас след премиерата на филма са се провели двайсетина концерта с името "Буена виста". Повечето от тях, разбира се, бяха само минали покрай "социалния клуб". Но някои се запомниха: на Ибрахим Ферер през 2004 г. (само година преди кончината му), незабравима вечер, билетите за която бяха разграбени седмици по-рано. Година след него дойде и Омара Портуондо, пищната "първа дама" на Buena Vista Social Club. Тя взе участие и в т.нар. Adios Tour през 2011 г., където на сцената с нея бяха още четирима от ветераните, а през 2017 г. изнесе още един концерт на българска сцена.

Сега кубинската звезда, пяла двукратно на "Златния Орфей" през 70-те (единия път песен на Лили Иванова) и близка приятелка с Йорданка Христова, отново ще се завърне у нас. 12 юни е може би последната възможност да се докоснем до една ера, чиито завеси бавно и елегантно се спускат, оставяйки публиката в напразно очакване на бис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА