Last news in Fakti

8 Май, 2023 08:08 2 282 3

На 97 г. почина прочута оперна певица

  • сона червена-
  • оперна певица-
  • почина

Отиде си Сона Червена, станала известна с повече от 110 роли в оперни театри по цял свят

Почина Сона Червена, прочута чешка оперна певица, станала известна с повече от 110 роли в оперни театри по цял свят. Тя бе е на 97 години, съобщи АП, цитирана от БТА.

Червена е починала в неделя в болница в чешката столица, където се е лекувала от неуточнено заболяване, съобщиха от Националния театър в Прага.

Родена на 9 септември 1925 г. в Прага, Червена е гостуваща певица в операта „Унтер ден Линден“ и Берлинската държавна опера в контролираната от Съветския съюз част на Берлин, когато през януари 1962 г. решава да емигрира в Западен Берлин през последния отворен проход в новопостроената Берлинска стена.

„Не бих могла да живея и да пея без свобода“, казва тя веднъж пред чешкото обществено радио. Желязната завеса я държи извън страната ѝ в продължение на 30 години.

На Запад Червена е базирана във Франкфуртската опера, но става известна с гостуванията си в множество оперни театри в Европа и САЩ, включително във Виена, Милано, Париж, Амстердам, Лос Анджелис, Чикаго, както и на фестивалите в Байройт, Глиндеборн и много други. Излиза на сцена с диригенти като Рафайел Кубелик, Херберт фон Караян, Пиер Булез, Чарлз Макерас и др. Миналата година на 29 септември Червена изпълни ораторията на Ян Застера „Света Людмила“ в Латеранската базилика в Рим по повод чешкото председателство на Европейския съюз.

Сред наградите ѝ са Златен медал за изкуство от центъра „Джон Ф. Кенеди“ във Вашингтон през 2013 г. и Държавен медал за заслуги на Чехия през същата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    4 1 Отговор
    Лека и пръст!Дай Боже всекиму да доживее до толкова!

    Коментиран от #3

  • 2 влък

    3 2 Отговор
    В Украйна има Влада Зелена.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.