Last news in Fakti

30 Юни, 2023 12:00 1 014 3

„Одата на радостта“ от Бетовен ще отбележи във Варна началото на испанското председателство на ЕС

  • испания-
  • ес-
  • фестивалния и конгресен център -
  • варна-
  • „одата на радостта“ -
  • бетовен-
  • съвета на европейския съюз-
  • швеция-
  • европейския съюз-
  • концерт-
  • церемония

Концертът се провежда под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България и ще отбележи преминаването на председателството от Швеция към Испания

„Одата на радостта“ от Бетовен ще отбележи във Варна началото на испанското председателство на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Концертът се провежда под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България и ще отбележи преминаването на председателството от Швеция към Испания.


Очаква се присъствието на министъра на туризма и заместник-министъра на външните работи, както и на близо двадесет посланици, които ще пристигнат от София.


Концерт на Виенския камерен оркестър под диригентството на Педро Халфтер (Испания) в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който ще включи изпълнението на „Одата на радостта“ от Бетовен, ще бъде събитието, с което посолствата на Испания и Швеция ще отбележат на сцена преминаването на председателството на Съвета на Европейския Съюз от Швеция към Испания и ще бъде дадено началото на предстоящите шест месеца испанско председателство, считано от 1 юли.

Церемонията ще се проведе в петък, 30 юни, от 19:00ч. във Фестивалния и конгресен център в град Варна (бул. Сливница 2) под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България с потвърденото присъствие на министъра на туризма Зарица Динкова и на заместник-министъра на външните работи Тихомир Стойчев, който ще прочете думи от името на Мария Габриел, министър на външните работи.
Организацията на събитието е водена от мотото на предстоящото испанско председателство „Европа по-близо“, което цели да приближи европейските институции към гражданите и да задълбочи осведомеността за ползите от принадлежността към Европейския съюз. Чрез организирането на концерта във Варна, Посолството на Испания има желанието да не ограничава събитията по председателството единствено в столицата, а да има такива и в други райони на страната. От друга страна, идеята да бъде направено ротационното предаване чрез културно събитие цели да се подчертае концепцията за единство – друг важен аспект на председателството, което ще премине от Швеция към Испания – поради неговата присъща стойност и с намерението да му се даде израз чрез обединяващата сила на културата и в частност на музиката.


В крак със символичното звучене, концертът ще събере музиканти от различни националности, които ще изпълнят репертоар от емблематични европейски пиеси. След публиката ще бъдат близо двадесет висши представители от различни страни, които ще пристигнат във Варна за събитието. Сред творбите ще звучи „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и Концерт за пиано № 1 в ми минор в изпълнение на солисти като пианиста Даниел Внуковски (Полша), сопраното Линка Стоянова, мецосопраното Михаела Берова и тенора Валери Георгиев.


Концертът, като част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“, е отворен за широката публика


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    4 6 Отговор
    Мястото на България е в ЕС и НАТО!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    3 3 Отговор
    Евроатлантиците ме накараха да намразя най-великата симфония.Няма нещо,до което са се докопали с дяволските си ръчички,да не са го осквернили!И цялата им сатанинска дейност е опакована в най-лъскавите лъжовни думи и дела.