Last news in Fakti

30 Август, 2023 13:45 1 426 3

Вторият фестивален ден на „Аполония” приключи с концерт на Михаела Маринова

  • михаела маринова-
  • концерт-
  • аполония-
  • празници на изкуствата

Вторият фестивален ден на Празниците на изкуствата „Аполония” предложи на созополската публика няколко прояви в сферата на литературата, киното и музиката

Вторият фестивален ден на „Аполония” приключи с концерт на Михаела Маринова - 1
Снимка: Instagram

С концерт на Михаела Маринова завърши вторият фестивален ден на 39-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония”. Пред събралата се публика в амфитеатъра на Созопол младата изпълнителка изрази радостта си, че има шанс да пее в крайморския град. Тя представи някои от най-новите си хитове, сред които и песента „Сериал”, която, по думите ѝ, има силно емоционално значение за нея. „Цялото ми сърце се намира в нея”, каза изпълнителката, цитирана от БТА.

Сред песните, които прозвучаха от сцената на „Аполония”, бяха „Само ти”, „До безкрай”, „Сладка грешка” и др. Изпълненията на Михаела Маринова бяха подпомагани от музикантите: Ангел Дюлгеров – китара, Евден Димитров – бас, Пламен Денчев – клавишни, Радо Казасов – барабани, Катя Кръстева и Никола Стойков – вокали.

ЛИТЕРАТУРА

Вторият фестивален ден на Празниците на изкуствата „Аполония” предложи на созополската публика няколко прояви в сферата на литературата, киното и музиката.

В Художествената галерия в града се състоя премиерата на най-новата стихосбирка на поета Стефан Цанев – „Небесна гледна точка” (изд. „Жанет 45”). Книжният том бе представен от издателката Божана Апостолова и от Светлозар Желев. Стихове от книгата прочете актьорът Владимир Пенев.

„Аз съм човек на 20 век и в действителност в 21 век се чувствам като гостенин. Наблюдавам с любопитство какво стана наоколо. Много добре съзнавам, че не мога да бъда действащо лице в този век. Но мога чрез творчеството си да съпътствам хората на новия век към действие”, каза по време на представянето Цанев.

Втората книжна премиера за вечерта бе на книгата „Созопол в образи и думи“ (изд. Paradox) на Михаил Заимов. Изданието, което съдържа архивни снимки, бе представено от Заимов и от Пейо Колев, създател на сайта „Изгубената България“ и фоторедактор на книгата. Колев определи тома като „епохален труд” и обясни, че изборът на кадрите в него е бил труден – по думите му, колебанията са били между хиляди снимки. „За Созопол е писано много, говорено много. Всеки познава Созопол, но никой не е виждал на едно място събран толкова стар Созопол и така умело разказана една съвсем различна история”, каза Пейо Колев.

Снимките в тома са съпътствани от кратки истории, пречупени през погледа на автора. „Думите са контекст, за да не стоят снимките самоцелно. Беше ми трудно да ги напиша тези думи”, признава Михаил Заимов. Допълва, че тревогата му се е дължала от това, че не е искал да допусне грешка при посочването на хората от кадрите. Но се спира на решението за кратки обяснения, защото, по думите му, снимките без контекст, сами по себе си, нямат стойност.

КИНО

Две бяха и кино заглавията, включени в афиша за деня. Филмът „Отскубнати до корен“ е по сценарий и режисура на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Сюжетът на лентата е драматичен и проследява историята на главния герой - проф. Димитър Атанасов и неговата фамилия, в трудни исторически времена.

Прожектиран бе и документалният филм „Моралът е доброто“, вдъхновен от живота и дейността на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков. Сценарист и режисьор на лентата е Веселин Диманов. „Кристиан беше човек, който наистина бе много открит към хората и особено към тези, с които си допадне бързо. Аз го преоткрих през архивите”, каза пред БТА Диманов. „Аз нямах възможност да се запозная с него „vis-а-vis” („лице в лице” – бел.а), както се казва – да имаме дълга комуникация и да се виждаме. Всъщност имахме една лична среща и след това аз заминах за Великобритания и оттам всъщност продължи комуникацията ни. Но през архивите го открих като един човек, който наистина се е готвил, едва ли не цял живот, за това, което му предстои – правото, политическите и обществени позиции”, допълни режисьорът.

МУЗИКА

На сцената на читалище „Отец Паисий” детската група „Бон-Бон“ представи своя нов оригинален спектакъл „Вълшебната корона“, създаден от български автори. Режисьор на спектакъла е Бисерка Колевска, музиката е на Стефан Димитров, либретото на Гергана Сотирова, а хореография е Милен Данков. Декорът, който пренася публиката във въображаемото подводно царство, е създаден основно чрез видео екран и огромни балони, наподобяващи подводни мехурчета. На този фон още по-силно се открояват богатите, пищни, триизмерни и разноцветни костюми на Елена Цонкова.

Едночасовият спектакъл, който в оригинал се изпълнява от около 60 деца, а в Созопол бе изпълнен в малко по-умален състав, завърши с общо групово изпълнение, което накара публиката да изпрати младите изпълнители с аплодисменти на крака.

В Археологическия музей в морския град пианистката Венета Нейнска изнесе клавирен рецитал. В програмата ѝ бяха включени произведения на Ференц Лист, Димитър Ненов и Фредерик Шопен. Тя изпълни „Утешение №3 в ре-бемол мажор, S173” и „Концертен етюд „Un Sospiro“ на Лист; „Медитация”, „Миниатюри” („Прелюд” и „Приказка”), „Танц” („Песен”, „Стакато”, „Пасторал”), „Гайда” и „Етюд №2” на Ненов, както и „Прелюди, оп. 24” на Шопен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай

    2 1 Отговор
    Бегай..... тези културтрегери са , сбери , сбери , и фърли в морето !
  • 2 пусин х ойло

    0 0 Отговор
    тя каза - стига фойнаааа
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.