Last news in Fakti

27 Септември, 2023 12:58 1 490 5

Показаха внушителни стенни гоблени по Рафаел във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • рафаел-
  • рафаело-
  • гоблени-
  • виена-
  • изящни изкуства-
  • музей

В производството на забележителните творби са използвани скъпи материали като злато, сребро копринени нишки и вълна

Показаха внушителни стенни гоблени по Рафаел във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Под името „Рафаел. Злато и коприна“ Музеят на изящните изкуства във Виена посвещава голямата есенна изложба тази година на монументалните стенни гоблени, неделим елемент на представителната култура от времето на Ренесанса.

В центъра на тези произведения е създадената от гениалния художник Рафаело Санцио да Урбино, известен като Рафаел (1483 – 1520), серия сцени от живота и чудесата на апостолите Петър и Павел. Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени. Именити творци като Баренд ван Орлей, Михиел Кокси и Питер Куке ван Алст са сред художниците, които черпят от сюжетите на Рафаел. Експозицията показва някои от тези изключителни работи, пише БТА.

По неповторим начин огромните стенни килими със силен политически изказ са били използвани от благородническите дворове и католическата църква за пропагандни цели. Техният луксозен характер се проявява чрез използването на скъпи материали като златни и сребърни нишки, коприна и вълна. Изработката им изисква много време и е много скъпа. Колекцията от гоблени на виенския Музей на изящните изкуства е сред най-значимите в света.

Не е ясно как фламандското изкуство на стенните гоблени би се развило без участието на любителя на изкуството папа Лъв Десети (1475 – 1521) от рода на Медичите, разказва кураторката на изложбата Катя Шмиц фон Ледебур. През 1515 година папата решава да поръча апостолската серия от десет части за Сикстинската капела и възлага проекта на Рафаел, който по онова време се намира на върха на своята кариера.

Разработените от Рафаел като монументални живописни платна проекти са претворени в брюкселската манифактура на Питер ван Алст в текстилни художествени произведения. За Коледа на 1519 година на публиката са показани седем от гоблените, които вече са изработени. Хрониките разказват, че Джорджо Вазари, италиански творец и биограф на художници, е възкликнал възхитен: „Творбата прилича по-скоро на чудо, а не като създадена от човешка ръка, тъй като в нея има вода, животни, къщи, които са направени така добре, че не изглеждат като тъкани, а сякаш са рисувани с четка.“

Шест от стенните гоблени по проекти на Рафаел са изложени в началото на богатата експозиция, гобленът, изобразяващ смъртта на Анания от Дамаск, е заемка от Ватиканските музеи.

Редом с гоблените по проекти на Рафаел изложбата показва експонати от колекцията на Музея на изящните изкуства, които дават представа за по-нататъшното развитие на изкуството на тъканите гоблени в брюкселските манифактури. Скици, маслени картини и скулптури, фотографии и медни гравюри допълват експозицията. Два филма запознават зрителите с производството на гоблени и с начина на съхранение на скъпите експонати във виенския музей.

Показаната експозиция има експонати от музея Албертина, Държавния архив в Рим, Археологическия институт и колекциите на университета в Гьотинген, Апостолическата библиотека на Ватикана, Националната испанска библиотека в Мадрид, Висшето училище за изящни изкуства в Париж, Лувъра, Ватиканските музеи, Държавната графична колекция в Мюнхен, Музея Щадел във Франкфурт и Националната библиотека във Виена. Изложбата ще бъде представена до средата на януари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    8 0 Отговор
    Когато изкуството завладее душата, сърцето, чувствата и мислите ти,
    всичко друго се стопява в безкрайността на вселената.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ийийиой

    0 0 Отговор
    Утре ще горят вашите къщи и ще гледате с опулени очи като 0краинците. Зная, че сега не вярвате, само защото ви създават грешно усещане за сигурност. Така се случи и с 0краинците.
    Не позволявайте да отвличат вниманието ви с глупости! Упра.вля.ват ни на.ци.сти-военнопрестъпници.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дфергтгггттб

    0 0 Отговор
    Лъжат ви! Всички са в схемата.
    Основната цел на на.цист.ката ху.нта и нейните патерици, активисти и поддръжници е да плаща от нашия джоб, да произвежда и изпраща тежки оръжия и боеприпаси с които да се убиват руснаци. Така наречената "сгло.бка" а в действителност на.ци.стко политическо управление на страната са военнопрестъпници облечени с политическа власт. Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Италия и прочее не изпращат нищо, а правителствата им са заявили ясно своя частичен неутралитет. България е единствената държава на която "парламента" е взел решение не само да изпраща наличното, не само да произвежда в огромни количества, а и всеки български гражданин да го плаща от джоба си т.е. всеки един от нас да носи лична отговорност от последствията. Осъзнайте какво ви казвам, моля ви!

    Утре ще горят вашите къщи и ще гледате с опулени очи като 0краинците. Зная, че сега не вярвате, само защото ви създават грешно усещане за сигурност. Така се случи и с 0краинците.
    Не позволявайте да отвличат вниманието ви с глупости! Упра.вля.ват ни на.ци.сти-военнопрестъпници.