Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 08:00 1 129 0

Софийската опера очаква всички в новия творчески сезон 2023/24

  • софийска опера и балет-
  • сезон

След богатата лятна програма и изключителния Вагнеров фестивал, артистите, балетът, хорът и оркестърът на Софийската опера започват новия сезон с редица гастроли в Европа и Азия

Софийската опера очаква всички в новия творчески сезон 2023/24 - 1
Снимка: Софийската опера и балет

След богатата лятна програма и изключителния Вагнеров фестивал, артистите, балетът, хорът и оркестърът на Софийската опера започват новия сезон с редица гастроли в Европа и Азия.

На 1 и 3 октомври новата постановка на „Валкюра“ от Рихард Вагнер зарадва меломаните във Фестивалния театър Нойшванщайн – Фюсен в Германия, а на 20 и 21 октомври „Електра“ от Рихард Щраус ще бъде представена в оперния театър в Тегу, Южна Корея. Също през октомври, на 28 и 29, Театро Верди в Салерно, Италия посреща трупата на Софийската опера с балета „Жизел“ от Адолф Адам.

Поредица от спектакли за най-младата публика слага началото на сезона и в Камерната зала на Софийската опера. „Изгубената принцеса“, „Мечо Пух“ и „Пепеляшка“, „Рейнско злато“, „Вълшебната флейта“ и „Шегобишко“ очакват децата за нови преживявания и забавления.

На 12 и 13 октомври очаквайте операта “Амадис Галски” – една магическа любовна история, претворена в музика от Георг Фридрих Хендел. Драматични обрати, фантастични дигитални образи и 3D mapping ще покажат красотата на бароковата музика. В главните роли ще видим младите певци Рафал Томкиевич, Румяна Костова, Карлота Коломбо, Маргерита Мария Сала. Художествен ръководител на този проект е Зефира Вълова – цигулар с европейско признание в областта на бароковото музициране. „Амадис Галски“ ще има и своята версия за деца, която ще бъде представена на 29 октомври.

На 15 октомври ви каним на забележителната постановка на „Норма“ от Белини на режисьора Уго де Ана с Габриела Георгиева и Мартин Илиев в главните роли.

Дългоочакваното завръщане на балета „Зорба гъркът“ на сцената на Софийската опера ще бъде на 20, 21 и 22 октомври. В България творбата е поставена от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се играе при препълнени салони.

На 24 октомври голямата звезда на българската и световната опера Александрина Пендачанска ще има специално участие в първия концерт от цикъла Камерни концерти - "Людмил Ангелов и приятели" в Софийската опера. Тя ще се присъедини към мецосопрана Мари-Клод Шапюи и пианиста Людмил Ангелов в изискана камерна програма.

Четири гостувания на сцената на Софийската опера бележат последните три спектакъла от афиша за месец октомври. На 26 октомври румънският баритон Йонуц Паску ще се представи като барон Скарпия в „Тоска“ от Пучини. Прелестната Анна Верле, позната на публиката като Брангена в „Залезът на боговете“ от Вагнер, ще пее за първи път в „Пепеляшка“ от Росини на 28 октомври. Неин партньор в ролятя на Дандини ще бъде Иля Силчукоу, познат ни от „Дама Пика“ на режисьора Вера Петрова. В прекрасната постановка на Пламен Карталов на „Турандот“ от Пучини гост ще бъде корейският тенор Джеймс Лий. Той ще пресъздаде образа на принц Калаф на 29 октомври под диригентстовто на Григор Паликаров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА