Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 09:38 1 207 6

Райна Кабаиванска получи италианската награда „Златен орел“

  • райна кабаиванска-
  • награда-
  • златен орел-
  • италия

Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Италия

Райна Кабаиванска получи италианската награда „Златен орел“  - 1
Снимкa: БГНЕС

Райна Кабаиванска получи италианската награда „Златен орел“ (Aquila d’Oro). Статуетката ѝ бе връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев на двучасова тържествена церемония в италианското посолство в София. Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Ботуша, каза професор Фабрицио Полити - председател на комисията, определяща наградите, пише segabg.com.

При получаване на наградата си оперната прима благодари на български и на италиански език: "Благодаря ви много. Наистина се развълнувах. Може би, защото съм възрастна жена", каза с усмивка 88-годишната Кабаиванска. И добави, че орелът е страхотна птица – птица на свободата.

Тя е най-значимата оперна певица на нашето време, родена в Бургас. Блестящата ѝ кариера обхваща всички най-значими оперни театри и концертни зали, на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри, се посочва в мотивите за наградата. Тя се дава на Райна Кабаиванска „за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността ѝ да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина“.

„За нея е казано всичко, използвани са най-красивите думи, казани са най-големите суперлативи, ползвани са най-прекрасните прилагателни. Не мога да измисля нещо по-умно от това. Но мога да кажа едно: Благодаря ти, Господи, че даде тя да се роди тук“, каза министърът на културата Кръстьо Кръстев.

Преди три дни в Софийската опера и балет се състоя тазгодишния гала концерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска, който събра 14 млади таланти от седем държави. "Вече 23 години се явяваме на сцената на София в България с млади певци с таланти. Изисква не само талант, изисква и интелигентност, изисква култура и преди всичко талант. Така че аз гледам къде има талант, а това е много лесно да се почувства. От сърце благодаря на нашите дарители", каза Кабаиванска в навечерието на концерта на 8 октомври.

Статуетка "Златен орел", беше връчена и на маестро Найден Тодоров, диригент и директор на Софийската филхармония – за майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света. "За мен това е една огромна чест, още повече, че орелът е много специален символ. Орелът е символ на светлината, а днес имаме нужда от светлина повече от всякога. Орелът има възможността от високо да види всичко, без да забелязва дребните детайли, които ни спират в пътя напред. Орелът има едно особено качество – когато в средата на живота си е най-слаб, той успява да се възроди и да започне нов живот. Днес човешката цивилизация не е силна. Аз се надявам обаче, че като символът на орела, който е символ и на Италия, нашата цивилизация ще успее да се възроди и да тръгне отново нагоре и напред. Приемам с огромна благодарност тази награда и с надеждата, че този символ ще бъде символ и не предстоящия мир в Европа и по света", каза Найден Тодоров.

Третият "Златен орел" беше връчен на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. "Приемам тази награда с чувство на отговорност и на много голяма гордост – за това, че в 18-ата година на "Златен орел", когато за първи път тази награда напуска Италия, държавата, в която идва, е България", каза тя.

Наградата, родена в сърцето на италианските земи – Конка Пелиня, Абруцо, има за цел да съживи италианските ценности чрез признаване на особени заслуги на потомците на италиански фамилии и на личности, отличили се със заслуги в полза на развитието на италианската общност, се посочва в меморандума на "Златен орел".

Комисията, определяща наградите, е съставена от учени и експерти в областта, и се председателства от професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия. Първите награди са връчени там през 2006 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    3 2 Отговор
    И на края за десерт,им е сервирано,орел с ориз!

    Коментиран от #2

  • 2 хе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    "Орел с ориз" за перфекционистите в злодеянията!

    Коментиран от #4

  • 3 Дрън дрън та пляс

    2 1 Отговор
    Тая герберска мумия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 помнещ повече от 3 минути

    2 0 Отговор
    По тоя повод е редно да съчини и публикува поредния тюркофилски пасквил, в който ни обяснява колко ни е било добре по време на османското присъствие, и как 500 години въобще не е имало робство.
  • 6 Мнение

    2 0 Отговор
    Себична жена! Отврат!