Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 10:24 1 288 4

Премиера на новия роман на Захари Карабашлиев - „Рана“

  • захари карабашлиев-
  • нова книга-
  • роман-
  • рана-
  • премиера

Историята в ромаа проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София и Елиза – генералска дъщеря

Премиера на новия роман на Захари Карабашлиев - „Рана“ - 1
Снимкa: БГНЕС

Писателят Захари Карабашлиев направи премиера на новия си роман „Рана“. Събитието се състоя снощи в Младежкия театър „Николай Бинев“, пише БТА.

"Моите рани са ми донесли най-много мъдрост. Раните са обърнали погледа ми към важните неща," посочи Карабашлиев. Той отбеляза, че с романа си е поставил нелитературната задача да провокира всеки читател да потърси своята семейна история. По думите му много от тях са останали неразказани.

„Често нашите родители са свързани до голяма степен и с телевизора, и със злобата на деня. И остава все по-малко пространство за това да си преразказваме, да си опресняваме, да поговорим и да разсъждаваме върху собствените си малки истории“, каза Захари Карабашлиев.

Историята в „Рана“ проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Новата, голяма световна война праща младия мъж в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а го отвежда на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче

„Голямото постижение на тази книга е това, че чрез силата на един много мощен, действен художествен език, много категорично се разграничава от слепия безпросветен национализъм, противопоставяйки една друга, човешка версия на патриотизма“, каза по време на премиерата поетът, литературовед и ректор на Нов български университет (НБУ) проф. Пламен Дойнов.

Според него „Рана“ е новаторски роман. „Никой не е писал така за войната, особено за двете Балкански и за голямата европейска война“, посочи проф. Дойнов.

В романа видях войната такава, каквато е, каза журналистът Бойко Василев, който беше модератор на разговора. „Имам нещастието да съм присъствал на истински войни и мога да кажа, че Захари Карабашлиев описва войната точно такава, каквато е“, допълни той.

В събитието участваха още музикантите Мила Първанова (контрабас) и Калоян Георгиев (арфа). Откъс от „Рана“ прочете актрисата Теодора Духовникова.

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романа „18% Сиво“, който е преведен в САЩ, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. Вторият му роман „Хавра“ излиза през 2017 г., а четири години по-късно авторът издава „Опашката“, която е адаптирана от Явор Гърдев в едноименно представление.

Карабашлиев е носител на Националната литературна награда за български роман на годината (2018 и 2022 г.), роман на годината (фондация „ВИК“), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови творби са публикувани в книги, сборници и списания, превеждани са на различни езици, а разказът „Разсейки“ през 2018 г. е включен в американската антология „Най-добрата европейска проза“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    2 0 Отговор
    Само двама писатели има ,които са на соросова трапеза , този и Г Г .
  • 2 Име

    1 1 Отговор
    Не ми се чете за България и нейното минало между Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, чете ми се нещо по-леко, аман от тези войни.....
  • 3 За Захари

    0 0 Отговор
    Поне го наградиха с д-р Хонорис Кауза..преди години
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.