Last news in Fakti

8 Декември, 2013 08:40 1 079 0

Атонските стенописи на Захарий Зограф влизат в СГХГ

  • захарий зограф-
  • стенописи-
  • изложба-
  • сгхг-
  • атон

Изложбата отбелязва 160-годишнината от кончината на иконописеца

Днес в 12.00 часа в Софийската градска художествена галерия се открива изложба стенописи на Захарий Зограф от преддверието на главната църква в Светогорската Велика лавра. Проявата е по повод на 160-годишнината от кончината на художника. 
 
Изложбата се организира от "Приятели на Св.гора Атон, България" и Американска фондация за България.
 
Захарий Зограф е виден представител на Самоковската иконописна школа. Роден е в Самоков, син на зограф Христо Димитров. След това той учи при своя брат Димитър Зограф, с когото по-късно работи заедно.

През периода 1851 - 1852 година Захарий Зограф живее и работи в Атон. В този период той създава последните си стенописите във външния нартекс (галерия) на католикона (главната църква) на манастира Великата лавра и иконите в конака на Зографския манастир в Карея, Света Гора.    


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА