Last news in Fakti

28 Януари, 2024 09:22 2 083 1

"Два билета за Майорка“ - първа премиера за сезона в Сатирата

  • сатиричен театър алеко константинов-
  • премиера-
  • два билета за майорка

Още две лица-легенди грейват в Сатирата в навечерието на първата премиера за сезона

Галерията с ликовете на незабравимите актьори на Сатирата се увеличава, към паметните маски на Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и Георги Калоянчев се присъединяват и тези, на Невена Коканова и Георги Парцалев. Галерията ще бъде постоянно попълвана с цялото съзвездие имена, вградени в основите на на театъра. С което днешният творчески състав подчертава неразривната си връзка с основателите, уважението и паметта към големите имена на театралната сцена. Автор на пластиките е Кунка Димитрова.

След откриването бе представена и първата за сезона премиера на голяма сцена, “Два билета до Майорка“ на Ричард Бийн, една съвременна интерпретация на класическата пиеса „Слуга на двама господари“ от любимеца на италианската сцена, комедиографът от 18в Карло Голдони.

Ричард Бийн (Richard Anthony Bean) е съвременен английски драматург, по образование е социален психолог, който от 1989 г. става съ-сценарист на популярно скеч шоу в ВВС Control Group Six, и има над 25 пиеси а съвременната интерпретация на „Слуга на двама господари“ не слиза от репертоара на световните театри.

Сюжетът на Голдони е пренесен в 1963-т година, в Брайтън -мафиотско градче Англия, в епохата на Бийтълс, време, обсебено от безразсъдния хипарски дух, от наивитета илюзиите на младостта че животът може да почне на чисто, загнилите корумпирани нрави от миналото унищожени и възцарена вечната любов и сексуална разкрепостеност. Мечтаната революция на нравите, както знаем, съвсем не успя да пребори вечните човешки слабости и страсти, пародирани и осмени и в класическата пиеса- престъпните деяния, глупостта, нагаждачеството, и измамничеството, преследването на личния интерес. Пиесата дава широк простор на въображението и възможности за импровизация, актьорите щедро се възползват от това, понякога дори в повече, въвличат в действието и публиката, разрушават четвъртата стена, в опита да напълно да въвлекат публиката в забавните перипетии на героите на сцената.

Франсис Хеншол беден и гладен, се полакомява да стане слуга на двама господари: Роскоа Краб мафиота и гангстера Стенли Стъбърс. Завърта се главоломна лавина от непредвидени ситуации, в които Франсис се опитва да не срещне двамата си господари, за да не разберат измамата. Оказва се обаче, че Роско всъщност е Рейчъл Краб, сестрата-двуяйчен близнак, маскирана като брат си, убит от Стенли Стъбърс.

И тук се намесва любовта, любовните страсти допълват комедията, а и придават романтично – носталгичен привкус с копнежа за два билета за Майорка с които да измъкнеш някак с любимата от този нечестно скроен и пригоден за измамници свят.
Голям смях пада докато се стигне до леко пародийния финал, в който уж всички с доволни и щастливи, както повелява класическият образец.

Но както добре знаем, добрата комедия винаги ни намига и ни оставя едно наум към привидните истини в живота.

Превод, постановка и музикално оформление: Андрей Аврамов

Сценография: Невена Белева, костюми: Кирил Наумов

Ролите изпълняват:

Рейчъл Краб - Александра Сърчаджиева
Стенли Стабърс - Александър Григоров
Полин Кленч - Анджелика Джамбазова
Франсиз - Борислав Захариев
Доли - Елена Атанасова/Анна Станчева
Чарли Кленч - Константин Икономов
Алфи - Любомир Ковачев
Алън - Мартин Желанков
Гарет - Симеон Гълъбов
Лойд Боатенг - Теодор Елмазов

В ролите на лица от публиката - гост-студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“ – Елисия Дженкинс, Игнат Дълбоков, Симеон Георгиев

Фотограф: Антон Даскалов

Източник: obache.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надежда Дякова

    0 0 Отговор
    Как първата премиера?! От началото на сезона са реализирани поне още четири спектакъла - Булчинската рокля, Луцифер, Последният страстен любовник, В плен на снега, а може и да пропускам нещо. Коригирайте си заглавието!