26 Юли, 2024 16:45 1 971 6

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

  • панагюрско съкровище-
  • панагюрище-
  • оригинал-
  • култура

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат да видят експонатите

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома - 1
Снимка: БГНЕС

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година, припомня БТА.

Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя е изградена изцяло с дарителски средства на "Асарел - Медет" АД и проф. Лъчезар Цоцорков, меценат на културата, добавят още от музея, като припомнят, че целогодишно в залата трезор в музейния комплекс постоянно е експонирано копие на Панагюрското златно съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. и се състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг - ритони, кани-ритони, амфора и една фиала. Счита се, че съкровището е от края на четвърти началото на трети век пр. Хр. Съдовете са с различни изображения на редица древногръцки божества и герои - Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави, припомнят от музея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дънди прешъс

    7 5 Отговор
    оригиналните тонове жълтеница са си само за нас
  • 2 дънди прешъс

    10 6 Отговор
    малко народи имат толкова продажен елит като вас българите
  • 3 о9и8у7ъ6т5р

    10 1 Отговор
    Не знам как да ви го кажа, но преди 20+ години се ДОКАЗА БЕЗСПОРНО, че оригиналът на Панагюрското съкровище Е ИЗЧЕЗНАЛ... Е, не се е изпарило у въздуха, а е "изчезнало" в нечия колекция (има максимум 10 места където може да е "изчезнало" ) и се коментираше смешната сума от $5-6млн...
  • 4 Фбн

    8 0 Отговор
    Оригиналът го държат Рокфелер.
  • 5 Тома

    5 0 Отговор
    А дано е оригинала че толкова крадливи политици минаха
  • 6 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    Оригинала ама друг път! Още по комундашко време го продадоха!