25 Октомври, 2024 10:31 343 1

25 октомври: Днес е световният ден на операта

  • опера-
  • световен ден на операта-
  • музика-
  • театър-
  • представление

Тази година темата на празника е "Опера за всички"

25 октомври: Днес е световният ден на операта - 1
Снимка: Shutterstock

Световният ден на операта е ежегоден празник, посветен на признаването и популяризирането на оперното изкуство в световен мащаб. Това е ден, в който оперни театри, артисти, музиканти и оперни ентусиасти по целия свят се събират, за да оценят тази вечна форма на изкуство и нейния принос към културата, творчеството и обществото.

Ето всичко, което трябва да знаете за Световния ден на операта 2024 г..

Световният ден на операта се отбелязва на 25 октомври всяка година, съвпадайки с рождените дни на легендарните композитори Жорж Бизе и Йохан Щраус II. През 2024 г. честванията ще започнат от полунощ местно време на 25 октомври, което ще позволи целият ден да бъде изпълнен със събития и дейности, които почитат изкуството на операта.

Операта, известна със своята мощна комбинация от музика, драма и визуални изкуства, е била значителна част от световната култура от векове.

Целта на Световния ден на операта е:

  • да отпразнуваме културното наследство: Операта съживява някои от най-трогателните човешки преживявания и истории, смесвайки различни форми на изкуство, за да създаде изживяване, уникално за всяко представление. Този ден служи като напомняне за трайното въздействие на операта върху нашето културно наследство.
  • повишаване на информираността и достъпността: Операта често се възприема като изключителна или недостъпна. Световният ден на операта има за цел да преодолее тези бариери, като насърчава оперните театри и изпълнителите да ангажират нова публика чрез безплатни представления, виртуални излъчвания и програми за популяризиране.
  • подкрепа за творчеството и таланта: Денят подчертава упоритата работа на оперни певци, композитори, музиканти, дизайнери на костюми, сценографи и режисьори. Тези талантливи личности вдъхват живот на историите, като допринасят за уникално поле на сценичните изкуства, което процъфтява от страст и креативност.
  • насърчаване на глобалното единство чрез изкуство: Операта има обединяващо качество, свързва култури и езици чрез музика. Световният ден на операта подчертава значението на операта за насърчаване на глобалното разбиране и оценяване на културното многообразие.

Теми и фокус за 2024 г.

Всяка година Световният ден на операта се свързва с теми, които насърчават размисъл върху ценностите на приобщаването и артистичната свобода. Темата за 2024 г. се очаква да се фокусира върху „Опера за всички” подчертавайки необходимостта да направим операта по-достъпна и по-свързана със съвременната публика от различни възрастови групи и среди.

Днес Софийската опера и балет празнува световния ден на операта със специалната отстъпка от 20% от редовната цена на билетите за премиерните спектакли на операта „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа на 29, 30 ноември, 1 и 15 декември с код ADRIANA20.

Световният ден на операта е иницииран от Международната асоциация на музикалните театри Opera Europa, която включва над 200 оперни театри от 43 държави, включително Софийската опера.

25 октомври: Днес е световният ден на операта


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    0 0 Отговор
    Една прекрасна дата.