Last news in Fakti

19 Май, 2014 16:42 1 696 0

Божурище става музей на авиацията

  • божурище-
  • става-
  • музей-
  • авиация

Министерство на културата подписа договора с италианската фирма

Министерство на културата с представляващ министъра зам.-министър Васил Василев подписва днес, в 16:00 ч. в зала Колегиум споразумение с италианската страна за терена на Божурище и превръщането му в музей на авиацията.

Музеят ще бъде изграден за сметка на инвеститора в Божурище, след което ще бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата.

Предвижда се да бъдат обособени сграда и съответната техническа инфраструктура с експозиционна площ около 3600 кв. м.

В знак на уважение към паметта на българските летци и към историята на българската авиация ще изградим с наше финансиране в Божурище Музей на българската авиация, като след завършването му ще го дарим на българската държава, подчерта г-н- Мауро Сброджо – изпълнителен директор и управител на дружеството Индустриален парк София, след като сложи подписа си под Споразумението.


На церемонията в Министерство на културата днес присъства и посланикът на Италия в София Н. Пр. Марко Контичели.

Споразумението, което подписваме днес с италианските инвеститори от Индустриален парк София, може да се каже, че е една сбъдната мечта – то показва как трябва да се грижим за опазването на нашата памет, за съхранението на нашето наследство и славна история, подчерта зам.-министър Васил Василев. „Вместо бурени и тръни, скоро ще имаме истински Музей на нашата авиация в Божурище, достъпен за всички и проследяващ всички етапи от нейното развитие!”, допълни зам.-министър Васил Василев и изказа благодарност на Индустриален парк София, че защитават културното ни наследство и инвестират в неговото опазване. Зам.-министър Василев подчерта, че и двата паметника на територията на Божурище, посветени на загиналите български парашутисти и летци, ще бъдат съхранени и опазени.


Основната сграда на бъдещия Музей на авиацията в Божурище ще бъде в някогашната аерогара, която ще бъде възстановена от италианските инвеститори.

Факти.бг припомня, че през декември 2013 година Петчленен състав на ВАС постанови, че италианският концерн „Индустриален парк“ печели делото за летище Божурище срещу бившия министър на културата Вежди Рашидов. Тогава  ВАС върна обратно преписката в Министерство на културата.

Делото бе заведено във ВАС през 2010 г. Тричленен състав на съда бе обявил, че заповедта на министър Вежди Рашидов, с която теренът е обявен за паметник на културата, е законосъобразна. Петчленен състав на ВАС обаче е на обратната позиция и върна делото за разглеждане от тричленка.

Собственик на летището в Божурище е италианският концерн „Индустриален парк“. Той го придобива чрез скандална замяна срещу 106 апартамента в страната. Процедурата да бъде обявено летището за паметник е започната при министър Стефан Данаилов и е финализирана при Вежди Рашидов.

Един от основните аргументи на адвокатите на италианската фирма по време на делото бе, че когато било променено предназначението на терена по Закона за устройство на територията, имало становище, че там няма нито исторически, нито архитектурни паметници. Две години след придобиване на имота той става паметник на книга.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА