Рецепта на деня: Свинско на шиш с картофи и меден сос

27 Ноември, 2025 10:05 2 477 8

  • свинско-
  • картофи-
  • на шиш-
  • меден сос-
  • салата-
  • какво да сготвя

Ястие е пълно с прекрасни вкусове и отличителни аромати

Рецепта на деня: Свинско на шиш с картофи и меден сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско месо
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • 4 картофа
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 0,5 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 0,5 чаена лъжичка смлян червен пипер
  • 2 супени лъжици растително масло
  • 2 глави лук
  • 6-8 резена бекон

Сос за намазване на месото:

  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 супена лъжица кетчуп
  • 1 супена лъжица френска горчица
  • 1 супена лъжица мед

Салата от червено зеле:

  • 300 г червено зеле
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 шалот
  • 1 краставица
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 супена лъжица зехтин

Начин на приготвяне:

1. Нарежете свинското месо на по-дебели филийки, покрийте ги с фолио и ги подсушете от едната страна, но ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни.

2. Сложете нарязаните на вълнообразни кръгчета картофи в купа, овкусете със сол, черен пипер, смлян сладък червен пипер и поръсете със зехтин – разбъркайте добре.

3. Пригответе 2 шишчета и нанижете на тях подправените картофи, месото (всяко парче на 2 шишчета), нарязания на кръгчета лук и резен бекон – повтаряйте процеса, докато стигнете до повърхността на шишчетата, образувайки голяма купчина.

4. Поставете върху влажна хартия за печене, увийте във фолио и поставете върху тава за печене.

5. Печете в предварително загрята фурна за 60 минути на 200°C.

6. Изсипете соевия сос в купа, добавете кетчуп, френска горчица и мед – разбъркайте с лъжица и сосът е готов!

7. След като изтече времето за готвене, извадете месото от фурната, отстранете фолиото и намажете всяка страна със соса.

8. Продължете да печете във фурната, но без фолио, за 15-20 минути на 200°C.

9. Сложете нарязаното червено зеле в купа, подправете със сол – разбъркайте с ръце, след което добавете ситно нарязан шалот, краставица, залейте с ябълков оцет и поръсете със зехтин – разбъркайте добре и салатата е готова!

10. Сервирайте свинското месо с картофи, лук и бекон на шишчета с медено-соев сос с приготвена салата от червено зеле и краставици, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напишете

    6 2 Отговор
    И актуалните цени на продуктите.

    Коментиран от #6

  • 2 1488

    9 1 Отговор
    вчера за малко не стана Шиши на шиш с картофи и меден сос
  • 3 що за глупост свинско на шиш?

    12 2 Отговор
    искахте да кажете свински шишчета!

    Коментиран от #7

  • 4 филанкиши

    1 3 Отговор
    И с много захар!
  • 5 Прасчо

    5 1 Отговор
    даде фира.
  • 6 Още.

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Напишете":

    не са излезли в евро, но горе-долу ,смятай ги едно към едно с лева.
  • 7 Трудно

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "що за глупост свинско на шиш?":

    е да се разбере, какво точно искат да кажат. Свикнахме, все пак това са Фактите.
  • 8 Пич

    9 3 Отговор
    Месо на шиш има смисъл само когато се пече на скара. Това което не казват - изберете шарено месо , например от плешка , не от бут ! Мариновайте по ваш избор. И.......мед и соев сос се бият , и не става добре ! Мед с вино , или чесън ! Иначе прилича на китайско. Най доброто според мен - само олио , сол , и черен пипер. Когато намажете само с това най добре се усеща вкуса на месото !