Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 12:42 1 300 0

Едно кафе...с вкус на плод, моля

  • иец-
  • кафе

Или какъв е истинският вкус на доброто кафе ще демонстрират от Асоциацията на българските баристи по време на СИХРЕ

В България, както навсякъде по света, кафето е най-лесният претекст за общуване. Независимо дали се консумира на крак или в колата, то успява да превърне нервните работещи в социални хора. В почивките водим колеги да ги почерпим едно кафе или излизаме от работа по двойки, за да занесем обратно три чаши (не че нямаме машини в офиса).Често се връщаме в кафенето за по още eдно от същото, защото разговорът ни навън се е проточил. Докато купуването на кафе не стане равностойно на проветряване на главата по време на работния ден.

Въпреки че ароматната напитка маркира частите на деня ни и моменти, в които сме заедно със себе си или с другите, някъде с поредната чаша за еднократна употреба дойде и рутината в приготвянето на черната течност.

Рецептите за това как да сътвориш или къде да намериш най-добрия вкус и аромат са безкрайни, но и също толкова объркващи. Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, но най-важното, което трябва да запомним според баристите, е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове.

My Gourmet World

Защо не трябва да добавяме захар или мляков напитката (освен ако не е професионално приготвено капучино), защо трябва да се разбърка и...дори да се сърба, и може ли кафето да има вкус на мандарини – всичко това ще научим от Асоциацията на българските баристипо време на СИХРЕ от 5 до 8 ноември.

В поредното 14-о издание на специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване баристите ще представят специални и гурме кафета, приготвени по няколко алтернативни метода. Освен това ще демонстрират извличане на екстракт от кафеените зърна, за да достигнат до най-вкусната и ароматна част от съдържащите се етерични масла.

Вкусно, ароматно, свежо и... приготвено вкъщи

Алтернативните методи за приготвяне на кафе, които ще представят от Асоциацията на българските баристи, са -Chemex, Вакуум пот и V60.

Въпреки че имената звучат като таен код от филм за Джеймс Бонд, зад тях се крият много история, култура и традиция. Един от най-красивите и същевременно популярни американски уреди за извличане на екстракт от кафе е стъклената кана Chemex.Тя е изложена в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и има почитатели в цял свят. Кафето, приготвено в Хемекс, се отличава с изключителна свежест и сладост.

Следващата интересна кана, която впрочем е създадена преди повече от 200 години, еВакуум пот. Уредът може да бъде намерен с различни форми, като  визията му силно наподобява лабораторна колба, в която водата се превръща в ароматно кафе.

И не на последно място е V60, който копира филтрация при машините за филтърно кафе. Японският уред позволява на човек сам да регулира процеса на инфузия, с което може да променя и вкуса на напитката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА