1 Ноември, 2014 14:37 1 381 0

Ароматна традиция

  • иец-
  • сихре-
  • кафе

Асоциацията на българските баристи ще разширят кафе-културата на посетителите на СИХРЕ

Търговията с кафе днес се нарежда на второ място в света, като по финансови обороти е след петролния бизнес. В нея работят над 20 милиона души, а с над 400 милиарда консумирани чаши всяка година се превръща в най-популярната напитка в света.

В България насладата от кафето е традиция, която трудно може да бъде изместена от друга напитка. Българинът изпива средно около 17 хил. тона кафе всяка година, което означава около 2.5 кг на глава от населението.

Докато консумацията на черната течност в страната продължава да се увеличава, то сериозен проблем продължава да е качеството на предлаганото кафе. Причината за тази трайна тенденция е липсата на кафе-култура, а оттук идва и лесният начин търговците да заблудят потребителите.

Майстори баристи от Асоциация на българските баристи ангажирани с разширяването на кафе-културата в България ще говорят за кафето и ще приготвят специални кафета от различни региони по време на специализираното изложение СИХРЕ от 5 до 8 ноември.

Отличителният вкус

„Едно кафе с кадифено усещане в устата, жива киселинност и вкус на млечен шоколад с нотка на сладко от френско грозде в послевкуса, моля“.

Не, това не е фантазия, а вкусът на кафе от ферма Капим Бранко в Бразилия, собственост на фамилия Андраде от 1901 г. насам.

Освен от този сорт, майсторите баристи ще приготвят за посетителите на СИХРЕ и кафе със свежи цитрусови плодове във вкуса и открояващ се аромат на ябълки и печени ядки от ферма Ел Кашал. С продукция от само 250 кг годишно това  наистина лимитирано кафе притежава отличителен характер заради уникалния микроклимат и тероар на областта Санта Ана в западната част на Салвадор.

Следващото кафе в списъка на баристите идва от имение в Дота Вели в Коста Рика. Тази ферма се намира на 1750–1800 м над морското равнище и е засадена главно със сорта червен Катуаи. В аромата му се открива миризмата на тъмно кафява захар, мед и пралини. Тъмно изпечено, кафето има опушен аромат на ванилия, също като на ароматна дървесина. Във вкуса се долавят препечени ядки и захар, както и нюанси на млечен шоколад, праскова, кайсия и червено грозде. Финалът е дълъг и богат на ядки, с вкус на черен шоколад.

Традиция в изживяването

Минимум половин час е времетраенето за пиене на едно кафе в заведение в страната. За разлика от италианците българинът не обича напитката му да е къса, да е една-две глътки и да я пие на крак. Традицията е кафето да не се възприема като бърз и внезапен прилив на енергия, а като социално събитие. То трябва да дава възможност на хората да водят дълъг и задушевен разговор около напитката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА