Last news in Fakti

20 Януари, 2015 09:44 1 659 0

Смайваща трансплантация от новородено в Обединеното кралство

  • трансплантация-
  • новородено-
  • великобритания-
  • операция

Бъдреци и чернодробни клетки бяха присъдени от бебе на 6 дни на двама труги пациенти

Първата трансплантация на органи от новородено бе извършена във Великобритания, съобщава Би Би Си.

В процедура, описана като крайъгълен камък в неонаталните грижи, бъбреците на шестдневно бебе момиченце и чернодробни клетки бяха трансплантирани на двама отделни получатели след като сърцето й спряло да бие.

Статия в списание "Архиви на заболяванията в детска възраст" описва случай на бебе, което се родило в много лошо здравословно състояние. Тестовете показали, че то не е получавало достатъчно кислород преди раждането си и въпреки усилията и реанимацията имало огромни мозъчни увреждания.

Лекарите от болница "Империал Колидж" в Лондон казват, че родителите на детето са извършили акт на "извънредна щедрост" като са се съгласили органите на детето им да бъдат дарени след като сърцето му спре да бие.

Бъбреците й бяха дадени на пациент с бъбречна недостатъчност. В друга операция чернодробни клетки бяха присъдени на пациент с липсващ черен дроб.

Медиците заявиха, че операциите са невероятно трудни и сложни. Бъбреците на този етап от живота са големи около 5 см.

Лекарите не са дали допълнителна информация за пациентите, на които са били дадени органите. Но казват, че неонаталните органи биха могли да бъдат дарени на малки бебета, деца или дори възрастни.

Експерти твърдят, че съществува потенциал за повече животоспасяващи операции, но настоящата здравна политика във Великобритания не позволява подобни процедури.

Официалният доклад от случая се очаква да бъде оповестен от Кралския колеж по педиатрия и детско здраве тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА