Last news in Fakti

27 Януари, 2015 12:17 1 034 0

29-и сме в Европа по качество на здравната помощ

  • здраве-
  • помощ-
  • лекар

Напредъкът в медицината достига до отделните страни с различна скорост

България е на 29-о място по качество на здравната помощ от 36 изследвани страни в Европа. Това сочи тазгодишният Индекс на европейския здравен потребител, който се изследва по поръчка на Европейската комисия вече осма година. По събрани брой точки страната ни изпреварва Румъния, Литва и Полша. Според детайлния анализ обаче България е единствената държава от Индекса, при която всички показатели за предоставяните от системата услуги са в червено, което е знак за лошо качество.

Държавата с най-качествени здравни услуги в Европа е Холандия, съобщава БНР. Тя събира 898 от възможни 1000 точки. В дъното на класацията е Босна и Херцеговина с 420 точки. България събира 547 точки, което според подробния доклад на анализаторски институт, провел проучването, е напредък.

През последните две години страната ни е дръпнала напред в осигуряването на достъп на пациентските организации до процеса на взимане на решения в системата. Достъпът до медицинска помощ също е на средно европейско ниво. Драстично негативни обаче остават постиженията по отношение на качеството на здравната помощ, преживяемостта на пациентите с хронични заболявания, детската смъртност и продължителността на живота.

В контекста на анализа на ползването на здравни услуги авторите на анализа подчертават пряката връзка между нивата на корупция в дадено общество, нивото на бедността и качеството на здравните услуги.

Евродепутати от различни държави и политически партии ще участват в Брюксел в учредяването на група, която ще работи за достъп на всички европейски граждани до качествено здравеопазване. Инициативата е на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев и е подкрепена от български и европейски организации за защита на правата на пациентите.

Напредъкът в медицината достига до отделните страни с различна скорост, често животът на болните зависи от скъпо лечение в чужбина, подчертават инициаторите. Затова, според тях, решение трябва да бъде търсено на общоевропейско ниво. Новоучредената група ще има за цел да подпомогне изработването и прилагането на политики, които да премахнат неравенствата и да осигурят достъп на всички до качествени здравни грижи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА