Last news in Fakti

28 Януари, 2015 10:13 1 709 0

Грипна епидемия в Стара Загора и Добрич

  • грип-
  • стара загора-
  • епидемия

Районната здравна инспекция Стара Загора обяви грипна епидемия в старозагорска област, считано от сряда.

За всички училища на територията на Община Стара Загора е обявена тридневна грипна ваканция, считано от 28.01.2015 г. до 30.01.2015 г. включително, съобщиха от пресцентъра на общината.

Детските заведения - градини и ясли, продължават да работят при провеждане на стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца не се приемат. Не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения и училищата.

През последната седмица 19.01.-25.01.2015 г. в област Стара Загора заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип се е покачила двойно и е достигнала епидемични стойности - 237.11 на 10 000 души, съобщават от РЗИ. Най-много заболявания са регистрирани във възрастови групи 0-4г. и 5-14г.

Потвърдени са 5 проби за наличието на грипен вирус А (H3N2).

Продължава ежедневното извършване на активен надзор на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Грипна епидемия е обявена и в Добрич.

С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията са разпоредени следните противоепидемични мерки:

Обявяване на грипна епидемия на територията на Област Добрич, считано от 28.01.2015 г.; осигуряване на медицинското обслужване на тежко болните и по домовете; насочване на болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения, поради наличие на придружаващи заболявания, за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ.

Преустановяват се профилактичните прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета; плановите операции в лечебните заведения; посещенията в стационарите в лечебните заведения; всички масови мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица. При необходимост ще се разкриват допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика.

Стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения; използване на лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения; създаване на необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му, се изисква в становището на РЗИ.

По време на грипна епидемия детските заведения продължават да работят, но със сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения няма да се допускат на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА