29 Януари, 2015 12:51 2 107 1

Дания отхвърли промяна на името на Супергерой

  • супергерой-
  • дания-
  • смяна на името

26-годишният мъж, който иска да смени името си е собственик на магазин за играчки и комикси

Като малки повечето от нас са мечтали да станат супергери – да имат супер сили и да се борят с престъпността и злите чудовища мутанти, които от време на време искат да завладеят света ни. Като малки повечето от нас са чели комикс и са си представяли как биха спасили света ако приличаха на Супермен или Спайдърмен или Батман… Един датчанин обаче, завладян от магията на супергероите и техните приключения пожела да смени името си в тяхна чест. Службата за гражданска регистрация в Дания обаче отказа на мъжа да смени името си на Супергерой.

Бенджамин Прейслер Хербст притежава магазин за играчки и комикси в Копенхаген и казва, че животът му се върти около героите от комиксите. Това е и причината той да поиска да добави термина "супергерой" към името си, но официалните власти не му позволили.

"Думата супергерой е термин за измислена / несъществуваща фигура", гласи писмото, с което властите отхвърлят молбата на Бенджамин, според уебсайта Jyllands-Posten.

"Не смятаме, че Супергерой отговаря на критериите да бъде одобрено като име на момче", се казва още в писмото.

Наскоро съдебно решение на френския съд спря родители да кръстят бебето си Нутела на основание, че това име ще направи детето мишена на подигравки. Г-н Хербст обаче е на 26 години и казва, че възрастните трябва да са свободни да вземат собствени решения. "Напълно разбирам, че хората под 18 години трябва да бъдат защитени от закона да бъдат кръщавани от родителите си с глупави имена", казва той пред Би Би Си. "Но аз мисля, че трябва да бъде позволено на възрастните да променят свое име на каквото си поискат."

Датските власти са одобрявали необичайни имена в миналото, включително Балкон за едно момиче, Джин, което се счита за унисекс име и Гандалф.

Хербст казва, че името Супергерой не е глупаво. "Ние имаме само един живот, така че защо властите трябва да бъдат отговорни за това, как да е наричаме в него?"

За сега битката на любителя на комикси продължава с планове да обжалва решението и пускането на онлайн петиция за събиране на подкрепа. В същото време Хербст е подбрал няколко други имена, тъй като скоро ще става баща на близнаци. "Те няма да се наричат Супергерой или нещо подобно. Те не трябва да бъдат обект на тормоз в училище, защото аз имам шантави и глупави идеи", казва той.

Факти.бг припомня, че преди няколко години и у нас имаше подобна ситуация със Здравко Левиджов от Свищов, който промени законно името си на Манчестър Левиджов-Юнайтед след 6-годишна борба в съда.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко Добрев

    0 0 Отговор