Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 10:33 1 041 0

Електронно здравеопазване – най-рано след година

  • здраве-
  • електронно здравеопазване-
  • петко салчев

Всеки път се променят концепциите. Иначе имаме множество информационни системи, които не си говорят помежду си

Електронното здравеопазване може да стартира най-рано след година. Изчислението е на експертите от Националния център по обществено здраве и анализи.

В момента идеята за електронно здравеопазване е неделима от цялостното електронно управление, и реализацията й е въпрос на политическа воля, заяви пред БНР проф. Петко Салчев, директор на "Класификационни системи" в Националния център по обществено здраве и анализи.

Все още няма точна и ясна изградена концепция кой е отговорен и какво трябва да включва такава интегрирана система. Всеки път се променят концепциите. Иначе имаме множество информационни системи, които не си говорят помежду си, множество регистри, които не си говорят помежду си, но след като не си говорят помежду си, ние всъщност не можем да създадем нищо, отбеляза проф. Петко Салчев.

Според него всъщност базата за всичките тези неща е създадена. Например елементи на електронното досие съществуват в персонализираната информационна система на Касата, само че тя трябва да се свърже с други елементи на системата, където пациентите не се обслужват само по Каса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА