9 Февруари, 2015 07:27 4 244 0

6 от най-странните средства срещу махмурлук от цял свят

  • махмурлук-
  • лекове-
  • лек-
  • странен

Болки в главата, гадене, умора, жажда и световъртеж са само част от симптомите на препиването

Лековете срещу махмурлук по целия свят са изключително разнообразни и понякога доста странни. Някои култури изберат да прикрият последиците от пиенето с още алкохол други смятат, че яденето на нещо наистина ужасяващо ще разсее ума ви от главоболието. Ето и някои от най-странните и най-ужасните средства за махмурлук от цял свят.

1. Подмишници с аромат на лимон

Пуерториканците се борят с махмурлука като натриват с резенче лимон или лайм подмишниците си. Според тях това работи най-добре ако се прилага преди да излезете да пиете. Важно е също така да натриете цитрусовите плодове само под ръката, с която пиете. Дали това работи или не поне ще миришете свежо на лимони през цялата нощ. Разбира се трябва да избягвайте това лекарство, ако току-що сте обезкосмили подмишниците си... ще щипе доста неприятно.

2. Пресен сок от краставица

В Русия, където махмурлукът е национално хоби, на сутринта лекът срещу него е прясно изцеден сок от краставица. Използвайте останалия пулп като маска за лице, за да освежите вашата опустошена от пиянството кожата.

3. Кисели краставички или туршия

Няколко народи вярват в силата на киселите краставички като мощно средство за борбата с махмурлука. Германците и холандците се кълнат в ролца направени от осолена херинга увито около лук и кисели краставички. Този кисел буламач е част от традиционната немска закуска за махмурлук наричана katerfrühstück. В Полша хората не се притеснява да ядат краставички, а вместо това пият сока им. В Монголия изборът на туршия за след запой е овчи очи. У нас пък един от най-добрите лекове за махмурлук е зелевата чорба.

4. Още алкохол

Още алкохол е хомеопатично лекарство за махмурлук. Той се базира на теорията, че малко повече от това, което ти е навредило ще ти помагне да решиш проблема. Хората по цял свят, включително и Джеймс Бонд се кълнат в пиенето на още алкохол на сутринта след пиянска нощ.

Във филма Операция "Мълния", агент 007 посочва, че най-добрият лек срещу махмурлук е "няколко аспирина и прерийна стрида (коктейл)". За класическата прерийна стрида са нужни една част водка със три части доматен сок и подправени със сос Уорчестър, сос табаско, сол и черен пипер, добавя се цяло сурово яйце и се пие на екс. Разбира се този коктейл може да ви докара салмонела.

По-малко опасна и значително по-вкусна рецепта за още алкохол на сутринта идва от Намибия и се нарича биволско мляко. Смесете сладолед и сметана в равни части и добавяне шот тъмен ром, ликьор и ром с подправки. Сервира се с лед и се пие бавно.

5. Заешки чай

Не напразно го наричат Този див, див запад. Пиенето през деня е до голяма степен част от културата в американския Запад. За да се преборят с последиците от алкохола каубоите пият чай, направен от заешки изпражнения. Дали това работи или не няма как да знаем, но поне е пестелив начин за борба с махмурлука!

6. Оригиналната рецепта на г-н Харис

Тази тайна формула помага на британската аристокрация да изчистят главите си от повече от 200 години. Въпреки че точната рецепта остава строго пазена тайна, тя съдържа тинтява и екстракт от детелина, камфорово масло, тинктура от кардамон. Тази рецепта е една от любимците на кралицата майка, а тя е доживял до 101 години.

Това са само няколко от странните средства срещу махмурлук, които се използват в различни места и времена. Когато посягате към  аспирин или вода след нощ на веселие, трябва да се знае, че това са само съвременни елементи на една дълга традиция, която пресича историята и географското разстояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА